I sin Brucea Leeja je poginuo na setu. Zašto su pravi meci završili u pištolju?

Foto: Fryderyk Gabowicz/Michael Ferguson/ Guliver Image

SMRT snimateljice Halyne Hutchins koju je pucajući iz rekvizita na snimanju filma usmrtio Alec Baldwin, mnoge je podsjetila na tragediju staru gotovo trideset godina kada je na sličan način preminuo Brandon Lee.

Pred Brandonom Leejem, američkim glumcem i sinom slavnog Brucea Leeja, stajala je perspektivna karijera i cijeli život, no sve je to naprasno prekinuto tragedijom koja se dogodila 31. ožujka 1993. Tog dana je Brandon došao na snimanje filma Vrana, a samo nekoliko sati nakon toga pronađen je mrtav.

Dan ranije korišteni pravi meci

Snimanje filma bilo je pri kraju i Brandon je snimao scene u kojima njegov lik umire kada je zbog greške ekipe za rekvizite došlo do tragedije. Naime, u pištolju koji je trebao biti napunjen lažnim mecima, ćorcima, našao se pravi metak. Taj isti pištolj je korišten dan ranije, na setu kada je morao biti napunjen pravim mecima. Jedan je ostao u cijevi, i taj jedan metak je ubio Brandona Leeja. 

Hitno je prebačen u bolnicu gdje su kirurzi pokušali zaustaviti krvarenje i sanirati ranu u trbuhu, ali nažalost nisu uspjeli. Brandon je preminuo od teške ozljede vatrenim oružjem. Ubio ga je statist Michael Massee, inače glumac kojem se predviđala velika karijera. Massee, koji nije optužen, proveo je godinu dana u borbi s depresijom. U konačnici se prestao baviti glumom.

Prije tragične nesreće, Brandon je planirao vjenčanje sa svojom zaručnicom 17. travnja u Meksiku, no umjesto toga pokopan je 3. travnja u Seattleu pokraj svog oca. Mjesecima su kružile priče o ovoj tragediji i kako su se uopće pravi meci našli u pištolju koji je trebao biti prazan ili napunjen s onim lažnima. No službena je istraga utvrdila da je njegova smrt bila nesretan slučaj i posljedica nepravilne provjere oružje. Film Vrana svoju je premijeru doživio godinu dana kasnije, a dodatne scene za kraj snimljene su naknadno.

Snimanje obilježeno nesrećama

Radnja filma bila je bazirana na stripu Jamesa O'Barre, u kojem se glavni lik ubijenog rock glazbenika vraća iz mrtvih kako bi se osvetio bandi koja je ubila njega i njegovu djevojku. No od prvog dana snimanja na setu su se počele događati nesreće. Tako je stolar koji je radio na scenografiji zadobio teške opekline nakon što je jedna od dizalica udarila u dalekovod, zatim se nezadovoljni član produkcije automobilom zabio u studijski prostor gdje se odvijalo snimanje, a snažna oluja koja je 13. ožujka zahvatila Sjevernu Karolinu uništila je vanjski dio seta.

Brandon je preminuo za vrijeme snimanja filma, baš kao i njegov otac koji je preminuo tokom snimanja filma Igra smrti. Naime, 10. svibnja 1973. Lee je imao napadaj snažne glavobolje, a liječnici su mu dijagnosticirali upalu mozga. Iako se činilo da će se oporaviti, u srpnju je preminuo u stanu tajvanske glumice Beti Ting Pei. Mrtvozornik je kao uzrok smrti naveo "pogrešku", misleći na alergijsku reakciju na lijek protiv bolova koji mu je dala Beti. Obdukcijom nisu otkrivene nikakve tjelesne ozljede, kao ni tragovi droga u organizmu, osim marihuane.

Brandon Lee snimio je u karijeri sedam filmova te je glumio u dvije serije, Ohara i CBS Summer Playhouse, a za film Vrana nagrađen je posthumno s Fangoria Chainsaw Awards za najboljeg glumca.

Pročitajte više