I svinjski, i kulturno: Mataniću "Lika" donijela još jednu nagradu

NEOBIČNA priča Dalibora Matanića i Damira Karakaša, "Kino Lika", sinoć je nagrađena nagradom za najbolju režiju na dvadeset i petom jubilarnom izdanju Međunarodnog festivala filma u Aleksandriji. Filmu koji je u Hrvatskoj izazvao mnoge kontroverze ovo je peta međunarodna nagrada, a umjesto Matanića koji trenutno tulumari po regionalnim filmskim festivalima, preuzeo ju je prvi tajnik hrvatskog Veleposlanstva u Egiptu, Davorin Jelavić.

Filmu koji je u Hrvatskoj podigao neslućenu medijsku prašinu ovo je, spomenuli smo, već peta međunarodna nagrada, a dosad je prikazan u službenim programima osamnaest svjetskih festivala. Nagrade je pokupio u Italiji, Nizozemskoj, Francuskoj, sada i u Egiptu, a kritike koje film prate od strane struke i publike i dalje su podjeljenje.

Svinjski seks zabrinuo dušobrižnike: Bibliju, molim, prakticirati u rukavicama!

Seks u svinjcu Hrvate je toliko uzbudio da je svoj glas digao i dežurni dušobrižnik jedne ličke župe, don Anđelko Kaćunko, kad je "ispravljene" građane koji su opisane seoske događaje izbrisali iz anegdota svojih baka i prabaka podsjetio kako je Matanićev film dno dna kojemu je jedini cilj bio ismijati Ličane. Međutim, ima onih koji ne misle tako. Točnije, ima ih više nego što Kaćunko zna.

"Prije svega, ovo je umjetnost"

"Ovo je umjetnost, prije svega. I prije samog snimanja znali smo da će izazvati oprečna mišljenja. Pomalo sam umorna od konstantnog opravdavanja. Ako netko smatra da je to silovanje emocija ili da ima bol u želudcu za vrijeme gledanja film, slobodno je mogao napustiti kino. Nakon samo nekoliko dana nakon što je film pušten, kritike su me pogađale na osobnoj razini, ali sam na vrijeme shvatila da su to gluposti. U ulogu sam dala cijelu sebe i s ponosom ću je jednog dana svom sinu pokazati. Za sad je još premalen da bi shvatio", rekla je Areta Ćurković, jedna od dvoje aktera simuliranog svinjskog seksa, za Index.

"Tulum" prečedan da bi se povlačio po medijima?



A osim s nagradama "kontroverzne Like", Matanić se može pohvaliti i filmom koji je prikazan na ovogodišnjem Cannesu, a narednih dana moći ćemo ga gledati i u programu Sarajeva. I sam Matanić priznao je da, kako ima običaj poput Gabice ,"pamtiti samo sretne dane", gostovanje "Tuluma" u Cannesu prihvatio s oduševljenjem. "Inače znam doći na festival i znam osjećaj kad ste bez filma tamo, no moram priznati da kad ste s filmom u Cannesu, osjećate se kao da ste malo iznad zemlje, kao da ste primili posebnu počast. Festival je kao jedan veliki tulum", ispričao je i dodao: "Zanimljivo mi je analizirati mjesta gdje se ljudska priroda pokazala monstruoznom kroz duh današnjeg vremena. Ne želim raditi patetične pamflete, već mi je nagrada kad ljudi koji su proživjeli sve to po Osijeku, Vukovaru i ostalim mjestima kažu da ih je 'Tulum' dirnuo".

Pročitajte više