Igrao je u sva tri Kuma, a čovjek koji ga je usmrtio 2006. nikad nije odgovarao

Foto: Press

U MORU koloritnih likova drugog reda iz Kuma (I, II, III), pored Luce Brasija, Clemenze, Tessija, Apollonije, Pentangelija, Sollozza i toliko ostalih, može se dogoditi da Al Neri bude malo smetnut s uma. Zbog prirode posla i karaktera lako je ne sjetiti ga se. Ipak, nije to dopustivo, Neri je ljuta stvar, desna ruka Michaela Corleonea, za sekundu brži od donove sjene, tjelohranitelj od najvećeg povjerenja. Gdje Mike okom, tu on skokom, broj neposlušnosti 0, broj neuspješno odrađenih ubojstava 0.

Al Neri je uvijek tu negdje, ali posebno su upečatljivi posljednja scena u prvom dijelu, kada zatvara vrata ispred Kay (uradio je to prije nego što je postalo popularno), zatim njegov atentat na Barzinija, kada se maskirao u policajca (njegovo bivše zanimanje, sudeći po knjizi iz koje je film proistekao), i naravno najtragičnije bratoubojstvo još od Abela, u kojem je bio krvnička ruka.

Momak koji je tumačio Nerija zvao se Richard Bright i jedan je od svega petero glumaca koji igraju u sva tri dijela svete mafijaške sage Kum. Ostali su Al Pacino, Dianne Keaton, Talia Shire i Tere Livrano. Ali ne samo to, našao također u Bilo jednom u Americi i Obitelji Soprano, tako da je čovjek doslovno prisustvovao stvaranju gangsterske povijesti na platnu i na televiziji iz prve ruke, uzgred je i sam stvarajući.

Tužan kraj

I izvan svega spomenutog imao je zapaženu karijeru, mahom u tumačenju opasnih hulja. Debitirao je u sjajnom noir-caperu Odds Against Tomorrow Roberta Wisea, igrao je tri puta kod Sama Peckinpaha (Bijeg, Pat Garrett and Billy the Kid, Donesite mi glavu Alfreda Garcije), bio je pomoćnik Laurenceu Olivieru u Maratoncu, Pacinov brat u Panici u parku droge (prva Alova bitna uloga), pa su tu Crveno usijanje, Kosa, Looking for Mr. Goodbar. Mahnita jedna lista naslova, ukupno nešto manje od 50 njih.

Poginuo je 2006. u 69. godini nakon što ga je udario turistički autobus na Manhattanu, a vozač kasnije čak nije ni odgovarao za to. Tužan kraj za majstora, ali bitno da je život bio sretan i posve vrijedan. Richard James Bright.

Pročitajte više