Indijci zabranili pušenje na filmu i televiziji

ZAMISLITE da Humphreyu Bogartu u Casablanci iz usta visi mutan oblačić, a bolivudska ikona Amitabh Bachchan glumi pobunjenika koji žvače olovku umjesto "beedija", smotuljka na suncu sušena duhanskoga lišća.

Zabranu pušenja na filmu i televiziji objavio je indijski ministar zdravstva Anbumani Ramadoss 31. svibnja, na svjetski dan nepušenja i izazvao općenarodnu raspravu o kreativnome izražavanju i štetnosti duhana. Uredba stupa na snagu 1. kolovoza.

Već snimljeni filmovi morat će izmijeniti prizore s pušenjem i svako spominjanje marke cigareta. Stari filmovi, i indijski i strani, na televiziji će imati obveznu traku na kojoj će se upozoravati na štetnost pušenja ili će prizori s pušenjem biti zamagljeni.

Ministarstvo informiranja i medija koje upravlja sadržajem filmova i televizije, ovaj je propis nazvalo "preuranjenim" i objavilo da pušenje na ekranu možda bude nužno kako bi se prikazale strahote ovisništva.

Predstavnici dvaju ministarstava sastat će se ovaj mjesec i razgovarati o tome kako primijeniti Ramadossov sporni plan.

Indija ima najveću svjetsku filmsku industriju i svake godine proizvede oko tisuću filmova na više od osam jezika. Bollywood je popularna filmska industrija na hinduskome, a procjenjuje se da bolivudske filmove svaki dan gleda 15 milijuna ljudi.

Od satelitskoga buma osamdesetih godina prologa stoljeća Indija ima 250 kanala, a broj im stalno raste. Mnoge primaju iz Tajlanda, Hong Konga, Singapura i Izraela i takvi su izvan jurisdikcije indijskih zakona.


Pročitajte više