Infiniti EX concept - svjetlo molim!

MANJE od tjedan dana dijeli nas od njujorškog sajma automobila, a jedan od zanimljivijih noviteta svakako će biti Infiniti EX 35.

Infiniti EX Concept najavljuje se kao vozilo koje kombinira performanse sportskog automobila i osnovne terenske funkcije SUV-a. Iako nazivno samo koncept, tvrtki bliski izvori kažu da je EX gotovo 95% spreman za proizvodnju.

"Ponosno tvrdimo da će serijski primjerci imati većinu tehničkih inovacija prikazanih na konceptu" tvrdi Mark Igo, potpredsjednik Infinitija za Sjevernu Ameriku.

Najvažnija novina svakako je krov od tekućih kristala, a jednostavnim pritiskom gumba moguće je podešavati razinu svjetlosti. Za spomenuti je i Around view mirror - sustav malih kamera koje otkrivaju mrtve kutove kod parkiranja.

Očekuje se da će ga pokretati 3,5 litarski V6 motor uparen sa petstupanjskom automatikom. Snaga se prenosi na sva četiri kotača dimenzija 19 palca, dok su dimenzije guma 245/55. Unutrašnjost je krcata kožom i aluminijem, a posebna pažnja posvećena je raznobojnom no još uvijek decentnom osvjetljenju.

Da kupci više cijene "sport", a manje "utility" shvatio je odavno i Nissan, a njegova luksuznija inačica Infiniti samo će potvrditi tu tezu. Sve u svemu, očekujemo luksuzni crossover krajem godine, vjerojatno za broj manji od postojećeg modela FX.

B.I.

Pročitajte više