INTERNET PREMIJERA Pogledajte film o prvom Hrvatu koji je svladao ekstremni Pacific Crest Trail

Foto/Video: Nikola Horvat, Tin Borovčak

NIKOLA HORVAT prvi je Hrvat koji je svladao Pacific Crest Trail, pješačku rutu koja se proteže od granice s Meksikom kod San Diega, duž Kalifornije i Oregona, pa sve do države Washington i granice s Kanadom.

Kako na svojoj web stranici piše, riječ je o jednom od "tri sveta grala pješačkih ruta". 163 dana trebala su ovom Zagrepčaninu da prođe nevjerojatnih 4300 kilometara, odnosno da napravi 5.465.999 koraka. Godišnje na taj put krene 2500 ljudi, ali samo 15 posto njih uspije doći do kraja.

Osim ogromne fizičke boli, ekstremnih vremenskih uvjeta te susreta s divljim životinjama, Nikola se na putu susreo s problemima osobne, emotivne prirode o kojima je progovorio u filmu "Pacific Crest Trail: Tesla - godina početka" koji je nastao u suradnji s mladim režiserom Tinom Borovčakom.

Tin je od nevjerojatnih Nikolinih snimki i fotografija koje su nastale na putovanju složio polusatni dokumentarac koji pokazuje snagu i ustrajnost jednog čovjeka da ostvari svoj životni san, unatoč silnim problemima s kojima se na tom putu susreće.

Premijera filma koji je pokupio već nekoliko nagrada na festivalima dokumentarnih filmova, održana je 16. listopada u punom zagrebačkom Spunku, a internet premijeru dokumentarca donosimo vam na Indexu.

Nikola je pred mnoštvom zainteresiranih progovorio o svim izazovima s kojima se susreo na svom putovanju, o "trail angelima", ljudima koji umorne "hikere" čekaju s hranom, skloništem, ili jednostavno, toliko potrebnim ugodnim društvom koje im razbija samoću s kojom se susreću na ovom teškom putovanju. Progovorio je i o ozljedama koje su ga snašle te osjećaju koji je doživio kada je napokon dosegao svoj cilj, a koji se najbolje može vidjeti u završnim scenama filma.

Osim filma, Nikola radi i na izdavanju knjige "Barinški epitaf: Priča s Pacific Crest Traila", a kako bi je mogao izdati, pokrenuo je crowdfunding kampanju u kojoj možete sudjelovati na ovom linku.

Pročitajte više