Isabelle Huppert predsjedat će žirijem Venecijanskog filmskog festivala

Foto: EPA

Francuska glumica Isabelle Huppert predsjedat će žirijem koji će dodijeliti prestižnu nagradu Zlatni lav za najbolji film na ovogodišnjem 81. Venecijanskom filmskom festivalu koji se održava od 28. kolovoza do 7. rujna, objavio je organizacijski odbor Mostre.

"Uz Venecijanski filmski festival veže me duga i prekrasna povijest. Čast je postati povlaštena gledateljica", rekla je 71-godišnja glumica, već nagrađena dvjema nagradama za žensku ulogu na Venecijanskom festivalu.

Dobitnica brojnih nagrada

Uz Zlatnog lava žiri će dodijeliti i Srebrnog lava, Veliku nagradu žirija, Srebrnog lava za najbolje filmsko ostvarenje i nagrade za najbolju mušku i žensku interpretaciju te nagradu za najbolji scenarij.

Omiljena glumica francuskog redatelja Claudea Chabrola, Huppert je 1978. osvojila nagradu za najbolju glumicu u Cannesu za ulogu u njegovu filmu Violette Nozière.

Dva Chabrolova filma, Une affaire de femmes (1988.) i La Ceremonie (1995.), omogućila su joj da u Veneciji bude dvaput nagrađena. 

U Francuskoj je dvaput osvojila nagradu César za najbolju glumicu, za film La Ceremonie i za film Elle Paula Verhoevena 2017., koji joj je donio i Zlatni globus za najbolju glumicu u dramskom filmu te nominaciju za Oscara za najbolju glumicu.

Pročitajte više