Iskapali u ruševinama dvorca iz 14. stoljeća pa pronašli škrinju s blagom

Foto: Facebook

U RUŠEVINAMA dvorca iz 14. stoljeća u Poljskoj pronađena je škrinja sa srebrom.

Smatra se da su dragocjeni predmeti pripadali Židovima ubijenim u Drugom svjetskom ratu, prenosi The Sun.

Kraljevski dvorac Nowy Sącz danas je uništena srednjovjekovna građevina stara preko 600 godina. Smatra se da su nacisti tamo sakrili ukradene stvari kad su okupirali Poljsku.

O blagu povijesno-istraživačka udruga obavijestila je na Facebooku. Blago je uključivalo različite srebrne kućne potrepštine, uključujući čaše i pribor za jelo.

Vodeći istraživač Stanisław Pustułka prvo je pronašao fragmente papira prije nego što je otkrio i srebro. "Počeli smo delikatno vaditi papir koji se pojavio prvi", rekao je. "Bio je u jako lošem stanju. Nakon nekog vremena, vidjeli smo srebro, puno srebra."

103 srebrna predmeta bila su zakopana u zahrđaloj škrinji. Svaki od njih navodno je izrađen u Austriji ili Poljskoj.

Lokalni arheolog Bartłomiej Urbański rekao je za The First News da su predmeti, vjerojatno s prijelaza 19. i 20. stoljeća, povezani sa židovskim obredom i vjerojatno zakopani tijekom Drugog svjetskog rata.

Poljski dvorac u čijoj je blizini otkriveno srebro nacisti su pretvorili u baraku 1941. godine, a korišten je i kao skladište municije. Godine 1942. cjelokupno židovsko stanovništvo tog područja odvedeno je u logor Bełżec.

Poljski vojnici raznijeli su nacističku baraku 1945. i gotovo u potpunosti uništili dvorac.

Ostali nalazi u dvorcu uključuju i kolekciju novčića iz 15. stoljeća.

Dvorac Nowy Sącz sad se istražuje jer postoje planovi da se obnovi. Stvorio ga je kralj Kazimierz Veliki između 1350. i 1360. godine.

Srebrno blago sada će biti predano arheolozima koji će popisati sve predmete, a zatim ih izložiti u lokalnom muzeju.

Pročitajte više