Isprobala sam palačinke u Zagrebu: Evo gdje su najbolje, ali i gdje je bolje ne ulaziti

Foto: Luka Šangulin/Index

DAN palačinki odlučila sam provesti na najbolji moguć način - isprobavajući palačinke po Zagrebu. Nisam samo ja imala koristi od toga, imat ćete je i vi, i to već danas ako nemate pojma kamo odvesti bolju polovicu za Valentinovo. Nema na čemu.

Obišla sam najpoznatije palačinkarnice Zagreba, a iako se to čini kao savršen način za provesti dan - nije bilo lako. Riskirajući nekoliko kilograma viška i mogućnost da mi se palačinke zgade za sva vremena, ipak sam uspjela pronaći najbolju i najgoru palačinku od onih koje sam (uz pomoć fotografa Luke) kušala.

<br>

1. Galapagos, Selska cesta 215 (Knežija)

Palačinka: Puding od vanilije, Snickers, preljev od čokolade, Oreo
Cijena: 20 kn

Palačinkarnica Galapagos jedna je od prvih palačinkarnica u Zagrebu i jasno je zašto se održala do danas. Palačinka koju sam probala bila je golema, bogata nadjevima, a tijesto je bilo zaista ukusno. Gospođe koje rade u Galapagosu izuzetno su simpatične i ugodne, a dojam ne kvari ni nešto manji prostor jer je palačinku moguće jesti i u kafiću do.

Ono što razlikuje Galapagos od ostalih palačinkarnica je to što oni imaju već ponuđene kombinacije palačinki, a gosti po želji mogu mijenjati ili dodavati nadjeve. Idealno za one neodlučne.

U vrijeme kad sam došla nije bilo gužve pa sam palačinku dobila odmah, no prijašnje iskustvo mi govori da je u Galapagosu često gužva pa se može dogoditi da palačinku čekate i do pola sata. Međutim, svakako se isplati.

Galapagos je i nešto jeftinija od ostalih palačinkarnica, cijene se kreću od 18 do 23 kune, što je zaista povoljno s obzirom na količinu koju dobijete.

Prostor: 4

Tijesto i punjenje: 5

Estetski dojam: 4

Ljubaznost: 5

Sveukupni dojam: 5

2. Nutelino, Vlaška ulica 10 (Centar)

Palačinka: Nutelino (Bijela linolada, Nutella, Kinder Bueno klasični i white, Oreo)
Cijena: 32 kn

Nutelino ima sličnu ponudu palačinki kao Galapagos, kod njih također postoje već unaprijed smišljene kombinacije palačinki. Osim klasičnih imaju i američke palačinke, no ja sam se odlučila za kombinaciju Nutelino, koja je prava čokoladna bomba. Palačinka nije bila ni prevelika ni premalena, bila je "taman". To je porcija koju želite kad idete na palačinke.

Bogata je nadjevima, ničega ne manjka, a lijepo je i ukrašena. I Nutelino ima nešto manji prostor, idealan je za parove i manje grupe, ali je veoma ugodna atmosfera, a osoblje i više nego ljubazno.

Palačinku smo dobili veoma brzo, a s obzirom na ono što dobijete, cijena je sasvim u redu.

Prostor: 4+

Tijesto i punjenje: 5

Estetski dojam: 5

Ljubaznost: 5+

Sveukupni dojam: 5

<br>

3. Choco Cafe, Teslina 12 (Centar)

Palačinka: Crna palačinka, sladoled od vanilije, lješnjaci, Kinder Bueno preljev od čokolade (preljev od šumskog voća i Ferrero Rocher smo dobili gratis)
Cijena: 36 kn

U Choco Cafeu sami slažete svoju palačinku, cijena palačinke je 12 kuna, a dodatke plaćate od tri do pet kuna. Tu sam jela palačinku s najviše dodataka, bojala sam se da će svi ti dodaci ipak biti malo previše, no nisu. Kombinacija koju sam probala bila je savršeno složena (nešto zahvaljujući našim željama, nešto zahvaljujući prijedlozima ekipe iz Choco Cafea) te me njihova palačinka zaista ostavila bez riječi. 

Prostor Choco Cafea je najbolji od svih palačinkarnica koje smo obišli, velik je, lijepo uređen te je izvrstan izbor ako na palačinke vodite cijelu ekipu.

Palačinka je stigla na vrijeme.

Prostor: 5

Tijesto i punjenje: 5

Estetski dojam: 5

Ljubaznost: 5

Sveukupni dojam: 5

<br>

4. Le Mika, Masarykova 19 (Centar)

Jako sam se radovala kušati palačinke u nedavno otvorenoj palačinkarnici Le Mika, koju hvale čak i vlasnici konkurentskih palačinkarnica, međutim kada smo došli ispostavilo se da baš na Svjetski dan palačinka ne rade zbog radova.

Pokušat ćemo neki drugi put.

5. Milky,  Trg 101. Brigade (Špansko)

Palačinka slatka: Čokolada s mentom, brownies, banana, sladoled od vanilije
Palačinka slana: Mozzarella, pršut, topljeni sir u trokutićima, salsa ljuta, meksički mix

Cijena slatke: 31 kn
Cijena slane: 40 kn

I tu sami slažete svoju kombinaciju, iako postoji i nekoliko već složenih kombinacija (s "tajnim" sastojcima, kao i Milky izazov koji je zapravo gigantska palačinka od dva kilograma). Pošto sam htjela u jednoj palačinkarnici kušati i slanu palačinku, odlučila sam da Milky u Španskom bude to mjesto. Fotograf Luka i ja složili smo bombastičnu slanu kombinaciju koja okusom nije razočarala, no umjesto klasičnog pršuta kakav sam očekivala dobila sam nešto sličnije šunki, što je bilo razočaranje. Također, mozzarellu nisam osjetila. Ipak, najela sam se.

Nakon slane, došao je red na slatku. Ono što sam primijetila jest da Milky ima nešto drugačiji sladoled od drugih palačinkarnica. Moram priznati da mi nije bio fin jer okusom podsjeća na zaleđeni šlag. Ipak, za razliku od ostalih palačinkarnica, u Milkyju dobijete dvije kuglice sladoleda uz palačinke. Jako sam se veselila probati čokoladu s mentom u palačinki, no menta se jako slabo osjetila, što je bilo još jedno razočaranje.

Estetski dojam bio je odličan, a primijetila sam i da je tijesto u Milkyju nešto tanje od tijesta u ostalim palačinkarnicama u kojima sam bila.

U Milkyju morate sami naručiti palačinku na blagajni, što ne bi bio problem da je netko stalno na blagajni. Međutim, to nije bio slučaj pa smo neko vrijeme proveli čekajući da nas netko posluži na blagajni, a nismo uspjeli doći ni do čaše vode. Ipak, palačinke nismo predugo čekali, iako je bilo dosta ljudi u lokalu.

Ono što me najviše šokiralo jest činjenica da Milky nema Wi-Fi. Ok, razumijem da je sad jako fora onaj pristup "nemamo Wi-Fi, pričajte jedni s drugima", ali zaista - 21. stoljeće, ljudi, trebamo Wi-Fi.

Ipak, prostor je veoma lijepo uređen te je ugodan i za veće i manje grupe.

Prostor: 5

Tijesto i punjenje: 3+

Estetski dojam: 5

Ljubaznost: 3

Sveukupni dojam: 4

6. Činkica, Trg Ivana Kukuljevića 7 (Špansko)

Palačinka: Nutella, kokos, Bounty, sladoled od vanilije
Cijena: 30 kn

U Činkici u Španskom također je princip "sam složi palačinku". Tu sam išla na sigurnu kombinaciju, čokolada i mnogo kokosa teško da može razočarati. Tako je i bilo. Dobila sam veliku palačinku, u rekordno brzom vremenu, s gomilom kokosa i preukusnim sladoledom sa strane.

Prostor je ugodan, lijepo uređen, a osoblje ljubazno i nenametljivo. Također, moram naglasiti da smo u Činkicu stigli na kraju dana, skoro pred zatvaranje (ono vrijeme kad vas konobari već počnu poprijeko gledati), no dobili smo uslugu kao da smo došli u podne. Zbog toga ću se u Činkicu svakako vratiti.

Prostor: 4+

Tijesto i punjenje: 5

Estetski dojam: 4+

Ljubaznost: 5+

Sveukupni dojam: 5

7. Kava Tava, Tkalčićeva 12 (Centar)

Palačinka: Bijela čokolada i svježe jagode
Cijena: 33 kn

Kava tava ima američke palačinke sa samo nekoliko složenih kombinacija, koje uključuju bijelu ili crnu čokoladu s kombinacijom voća, jagode, banane ili naranče.

<br>

Odlučila sam se za kombinaciju bijele čokolade i jagoda - i nisam se oduševila. Dojam je kao da je riječ o podgrijanim kupovnim palačinkama, koje su bliže biskvitu nego tijestu za palačinke. Također, palačinke je nezgodno jesti jer je pet palačinki naslagano jednu na drugu, a problematično je i što ih dobijete na papirnatom tanjuru.

Bijela čokolada je ukusna, jagode osvježavaju, no to je to od Kave Tave. Osoblje je ljubazno, palačinku sam dobila brzo, no za cijenu od 33 kune uvijek bih radije pojela klasičnu palačinku. Ipak, važno je naglasiti da Kava Tava ima prostor za pušače, pa ako želite jesti palačinke i pušiti u zatvorenom prostoru, ovo bi vas moglo zanimati.

Prostor: 3

Tijesto i punjenje: 2+

Estetski dojam: 3

Ljubaznost: 5

Sveukupni dojam: 3

Pročitajte više