Istraživanje: Vegetarijanci i vegani imaju viši rizik od moždanog udara

Ilustracija: Instagram

VEGETARIJANSKI i veganski način prehrane smanjuju rizik od srčanih bolesti, ali nose viši rizik od moždanog udara, pokazala je velika studija čije rezultate u četvrtak objavljuje BBC.

Istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal proučavalo je 48.000 ljudi kroz 18 godina.

Vegetarijanci i vegani imali su deset slučajeva manje koronarnih srčanih bolesti na 1000 ljudi koji su jeli meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Studija je analizirala podatke iz istraživanja EPIC-Oxford, dugogodišnjeg znanstvenog projekta koji se bavio prehrambenim navikama i zdravljem.

Polovica ispitanika u studiji jela je meso, nešto više od 16.000 bili su vegetarijanci ili vegani, a 7500 pesketarijanci, ljudi koji jedu ribu.

Za studiju su u obzir uzete i njihove zdravstvene anamneze, pušenje i tjelesna aktivnost.

Kod pesketarijanaca je zabilježen 13 posto niži rizik od koronarne srčane bolesti u odnosu na one koji su jeli meso, dok su vegetarijanci i vegani imali 22 posto niži rizik.

Ali vegetarijanci i vegani imali su 20 posto viši rizik od moždanog udara. 

Znanstvenici sugeriraju da bi to moglo biti povezano s niskom razinom vitamina B12, ali isto tako ističu da su za utvrđivanje takve povezanosti nužna daljnja istraživanja.

Upitan dokazuje li ta studija da su vegetarijanska i veganska prehrana nezdrave, dr. Frankie Phillips iz britanske udruge dijetetičara kaže kako smatra da ne, jer se ovdje radilo o tzv. opservacijskoj studiji, a ne uzročno-posljedičnoj, ali usto ističe važnost raznolike prehrane.

"Poruka svima je da je razumno imati dobro isplaniranu prehranu i jesti raznoliku hranu", kaže on. 

Pročitajte više