Ivanišević se skinuo, Vida skoro pao s busa... Najluđi dočeci hrvatskih sportaša

Screenshot/Foto: HRT/Robert Anic/HISTORY/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

JOŠ OD devedesetih u Hrvatskoj se organiziraju dočeci za sportaše koji su ostvarili velike uspjehe na natjecanjima i vratili se kući s medaljama i peharima. Takvih proslava bilo je mnogo, a mi smo odlučili prisjetiti se onih najzapamćenijih.

Doček Vatrenih 1998. 

Svi se ovoga sjećaju. Tada su Vatreni pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića debitirali na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj i odmah su osvojili broncu. Doček brončanih nogometaša bio je dan za pamćenje, ali nažalost malo je snimki i fotografija od tada. Cijela Hrvatska slavila je medalju.

Doček je organiziran na Trgu Francuske Republike i na njemu je Severina pjevala svoj hit Djevojka sa sela, a Doris Dragović pjesmu Sedam gora i sedam mora. No publiku je u trans bacio duet Zvone Bobana i Igora Štimca koji su zapjevali Mare i Kate. 

Doček Gorana Ivaniševića 2001.

Goran je 9. srpnja te godine osvojio Wimbledon. Nitko nije očekivao da bi Ivanišević tada mogao osvojiti naslov prvaka, no upravo to se dogodilo. Cijela Hrvatska plakala je od sreće. Dan nakon uslijedio je doček u Splitu. Gorana je dočekalo više od 100 tisuća ljudi. Ivanišević je na sebi imao Draženov dres, oko vrata Hajdukov šal, a došao je katamaranom. Goran se tada pred svima skinuo u gaće.

GORANOV WIMBLEDON

📷 Znate li gdje ste bili prije 20 godina? 🎾 Na današnji dan Goran Ivanišević osvojio je Wimbledon i izazvao ove scene u Splitu i diljem Hrvatske 😍 👉 https://bit.ly/2TPibhK

Objavljuje HRT Sport u Četvrtak, 8. srpnja 2021.

Doček Janice Kostelić 2002. 

Janica Kostelić 25. veljače 2002. vratila se u Zagreb nakon osvajanja tri zlatne i jedne srebrne olimpijske medalje u Salt Lake Cityju. Više od 150 tisuća ljudi dočekalo je skijašicu na Trgu bana Josipa Jelačića. 

"Ne znam kaj da kažem, jer ovo sigurno više neću doživjeti", rekla je tada hrvatska heroina, a njezin brat Ivica Kostelić zasvirao je na gitari Johnny Be Good. "Zagreb je jedini grad na svijetu koji može napraviti ovakav tulum", dodao je Ivica. 

Doček Vatrenih 2018.

Vatrene je 2018. godine, nakon osvojenog srebra na SP-u u Rusiji, na Trgu bana Jelačića dočekalo više od pola milijuna ljudi. U Zagreb se tada sjatila čitava Hrvatska i bilo je uistinu spektakularno. Zlatko Dalić je na Trgu zaplakao, a igrači su ga bacali u zrak, dok je Modrić bakljom predvodio navijanje do Trga. 

U autobusu i na putu do Trga bilo je turbulentno, a jedan od najopuštenijih bio je Domagoj Vida. Vidu je u jednom trenutku Zlatko Dalić pridržavao da ne padne s autobusa, a nešto kasnije su slavonskog heroja suigrači potezali za gaće, no Domagoju u zanosu to nije previše smetalo.

 

Doček Kauboja 2020. 

Hrvatski rukometaši više puta su imali dočeke u Zagrebu. Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. osvojili su zlatnu medalju. Doček na Trgu bana Jelačića nije bio organiziran, ali rukometaše je dočekala masa ljudi.

Nekoliko godina poslije, 2003., Kauboji su se sa Svjetskog prvenstva u Portugalu vratili ponovno sa zlatnom medaljom. Na Trgu bana Jelačića po prohladnom vremenu okupilo se pedesetak tisuća ljudi.

Prije tri godine Kauboji su osvojili srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Stockholmu. Malo je falilo da i ta bude zlatna. Tisuće navijača ponovno su se okupile na glavnom zagrebačkom trgu, a pjevali su Zaprešić Boysi. "Ovi naši dečki su heroji, oni su nam pokazali kako se kada je najteže bori za svoju domovinu", rekao je tada ponosni izbornik Lino Červar.

Doček Vatrenih 2022. 

2022. na Trgu bana Jelačića Vatrene je nakon osvojene bronce na SP-u u Kataru dočekalo 80 tisuća ljudi, svi redom odjeveni u dresove te kape i šalove s kockicama. Za okupljene su pjevali Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend.

"Dobra večer, Zagrebe, dobra večer, Hrvatska. Hvala vam što ste došli u ovako velikom broju, htjeli smo vam donijeti zlato. Nažalost, nismo uspjeli, ali mislim da je i treće mjesto velika stvar, vaš dolazak ovdje to pokazuje. Uvjeren sam da će u budućnosti ova reprezentacija donijeti zlato u Hrvatsku", rekao je tada Modrić.

 

Pročitajte više