Ivo Josipović nakon dugo vremena snimljen u javnosti sa suprugom Tatjanom

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta Così fan tutte, koprodukcijska predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i SNG Opere in baleta Ljubljana, premijerno je izvedena u petak navečer u zagrebačkom HNK-u pod ravnanjem Valentina Egela i u režiji Alessija Pizzecha.

Na premijeri su bila brojna poznata lica, a među njima i bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom. Par se ne pojavljuje često u javnosti i dugo nisu zajedno snimljeni, no znaju posjećivati kazališne predstave i opere u zagrebačkom HNK-a. 

Treća Mozartova opera

Opera "Così fan tutte" praizvedena je u Beču 1790., godinu dana prije skladateljeve smrti. Riječ je o trećoj Mozartovoj operi, nakon Figarovog pira i Don Giovannija, za koju je libreto napisao talijanski libretist Lorenzo da Ponte.

Radnja izvornika događa se u Napulju u 18. stoljeću, a u njezinu su središtu časnici Guglielmo i Ferrando te njihove zaručnice, sestre Fiordiligi i Dorabella. Dvojica mladića čvrsto su uvjerena u vjernost svojih zaručnica, no njihov stariji prijatelj Don Alfonsom, za kojega je ženska vjernost poput ptice Feniks "o kojoj svi pričaju, a zapravo je nitko nije vidio", tvrdi suprotno te im predlaže okladu, što pokreće niz spletki u kojima sudjeluje i sobarica Despina. 

U premijernoj izvedbi u ulogama Guglielma i Ferranda nastupili su Davor Nekjak i Filip Filipović, u ulogama Fiordiligi i Dorabelle Darija Auguštan i Emilia Rukavina, kao Don Alfonso nastupio je Marco Bussi, a kao Despina Marija Kuhar Šoša.

Redatelj Alessio Pizzech, koji je operu smjestio u Napulj s kraja Drugoga svjetskog rata, u napomeni u kazališnoj knjižici napisao je kako "životi Ferranda i Fiordiligi te Guglielma i Dorabelle postaju simbolima onoga što nikada nije posve jasno u ljudskim odnosima, donoseći ambivalentnost prepunu raznih mogućnosti u ljubavi i zajedničkom životu, u kojoj je identitet u stalnoj promjeni, gdje su igra i osmijeh pokretači onoga najljepšeg u nama, i gdje leži mogućnost shvaćanja i prodiranja u našu ljudskost".

Autor scenografije je Andrea Stanisci, kostimograf Alessio Rosati, oblikovatelj svjetla Valerio Tiberi, autor i izvođač oslikanog prospekta Napulja Gregor Smukovič, a libreto je prevela Marina Glavaš.

Pročitajte više