Iz Big Brother kuće uklonjeni kipovi Bude i slike kralja Adulyadeja

STUDIO odakle će Antonija Blaće voditi ovogodišnji Big Brother zapravo je replika kraljevske palače tajlandskog kralja Ramija trećeg, a BB kuća smještena je u filmskom gradu Kantana koji se nalazi pedesetak kilometara udaljenom od tajlandske metropole Bangkoka. Zbog zahtjevnih tehničkih radova i scenskog izgleda studija, on neće biti smješten na otvorenom, pored plaže ili u džungli, već u filmskom studiju veličine 6.500 kvadratnih metara.

Za razliku od prijašnjih godina kada se ovaj reality show odvijao u Hrvatskoj, Big Brother kuća u Tajlandu neće biti okružena visokom ogradom koja stanarima onemogućuje kontakt sa vanjskim svijetom, a ulogu te ograde preuzimaju kilometarska rižina polja oko kuće, zbog čije su nepreglednosti producenti showa morali unajmiti lovce na kobre, koji te opasne životinje love golim rukama, kako natjecatelji ni u jednom trenutku ne bi bili ugroženi. O stanarima će se tijekom 106 dana, koliko traje show, brinuti poseban tim liječnika.

"Stanari mogu vidjeti jedino berače riže koje naš show ionako ne zanima, pa nema straha da će natjecatelji moći komunicirati sa lokalnim stanovništvom", kažu producenti emisije. Ovogodišnje izdanje popularnog showa stanarima će dati priliku da se okupaju vanjskom bazenu, u vrtu velikom čak 1.200 kvadratnih metara postavljeni su vanjski tuševi i umjetna močvara, a zadaci koji će se postaviti pred stanare biti će neusporedivo drugačiji od onih na koje smo do sada navikli, dok će velika većina njih biti povezana sa tajlandskom kulturom.

Uvrijediš kralja - ideš u zatvor

Big Brother kuća veličine 350 kvadratnih metara "pokrivena" je sa 44 kamere i 50 mikrofona koji su raspoređeni tako da ne postoje mrtvi kutevi. Kuća ima dvije spavaonice, crvenu i zelenu, a kako je sve podređeno tajlandskoj kulturi, tako će se i stanari morati ponašati u skladu s njom. To znači da je skidanje cipela prije ulaska u kuću obavezno, a kako nitko ne bi uvrijedio njihovog boga i kralja, kipovi Bude i slike kralja Bhumibola Adulyadeja, najbogatijeg monarha na svijetu koji je "težak" čak 35 milijardi dolara, iz kuće su uklonjeni.

Naime, Tajlanđani su posebno osjetljivi na tu temu, pa se tako zbog vrijeđanja kralja ili boga vrlo vjerojatno može završiti u zatvoru. Osim toga, ni sa hrvatske ni sa tajlandske strane neće biti nikakvih cenzura, a na cijelom projektu radi osamdeset Hrvata i isto toliko Tajlanđana. Četrnaest kandidata koji se ove godine, počevši od petka, 5. rujna, bore za nagradu vrijednu milijun i pol kuna, morat će se naviknuti i na tajlandske začine i hranu koju će sami spremati, a lako pokvarljive namirnice dostavljat će im se iz Hrvatske.

K.H.

Pročitajte više