Dvije nebinarne osobe u finalu Eurosonga: "Imamo puno toga zajedničkog i shvaćamo se"

Foto: EPA

Ovogodišnji predstavnici na Eurosongu Nemo iz Švicarske i Bambie iz Irske izjašnjavaju se kao nebinarne osobe. Koriste zamjenicu oni. Na press konferenciji nakon drugog polufinala Eurosonga govorilo se o tome. 

"Zajedno smo u ovome"

"Predivno je što znamo da nismo sami ove godine i da smo zajedno u ovome. Imamo toliko toga zajedničkog i shvaćamo se i možemo međusobno podijeliti naše iskustvo. Jako smo zahvalni na tome. Važno je što nas ove godine možemo predstaviti ljudima jer ima toliko umjetnika poput nas", kaže Nemo.

Pomaže, kaže Nemo, znati da postoje queer glazbenici i to je njima pomoglo u životu. "Toliko je queer umjetnika, ljudi nas gledaju i inspirirani su. Znamo koliko su nama queer ikone značile tijekom života. Drago nam je što smo dio toga", zaključuje Nemo.

Švicarska je nastupila u drugom polufinalu Eurosonga s pjesmom The Code i plasirala se u finale gdje nastupa 21. po redu. Irska je nastupila u prvom polufinalu, malo prije Baby Lasagne. Natječu se s pjesmom Doomsday Blue, a u finalu nastupaju pod rednim brojem 10. Iako su njihov nastup mnogi prozvali "sotonističkim", Bambie je na petom mjestu eurovizijskih kladionica.

>> Objavljen je redoslijed nastupa u finalu Eurosonga

Pročitajte više