Iza Jaguara koji je Mate Rimac sredio za Meghan i Harryja krije se tužna priča

Foto: FAH

IZA JAGUARA koji su se Meghan Markle i prince Harry odvezli iz palače Windsor na svadbeno slavlje u Frogmore House krije se tužna priča. Iako je Hrvatima poznato da ga je firma Mate Rimca prebacila na električni pogod, ono što se dosad nije znalo jest čiji je to automobil bio prije nego što je sređen.

Kako piše Daily Mail, E-Type je pripadao glazbeniku Tobyju Graffteyu-Smithu koji je lani preminuo s 46 godina, nakon šestogodišnje bitke s rakom.

"Automobil s kraljevskog vjenčanja kupljen je od Tobyja", rekla je njegova udovica Gabriella Crewe-Read, dodavši da je gladajući snimke s vjenčanja imala dojam, da je njen pokojni muž još uvijek tu.

Grafftey-Smith obožavao je automobile, a nakon njegove smrti automobil je prodan. Gabriella do subote nije znala tko je kupio automobil.

Enzo Ferrari E-Type je opisao kao najljepši automobil na svijetu, a vrijedan je tri milijuna kuna. 

Jaguar E-Type Zero je automobil koji je originalno proizveden 1968., a sad je prebačen na električni pogon.

Podsjetimo, u njegovoj izradi sudjelovao je i Mate Rimac.

"Made in Sveta Nedelja, now this... ", napisao je na Facebooku hrvatski poduzetnik.

Mike Goodboon, globalni direktor za odnose s javnošću za specijalne projekte u Jaguar Land Roveru, otkrio je da je u Rimac u suradnji s Jaguarom zaslužan za razvoj pogona, pri čemu nije narušen klasični model automobila.

U Rimcu su originalni motor sa šest cilindara zamijenili baterijom koja je približno jednakih dimenzija i težine. Tako preuređen auto je 46 kilograma lakši od originala te može ubrzati od nule do sto kilometara na sat za samo pet i pol sekundi.

S jednim punjenjem litij-ionska baterija može prijeći oko 270 kilometara, a kad se isprazni, potrebno joj je od šest do sedam sati za punjenje. Elektromotor je ugrađen iza baterije, na mjesto gdje se u E-Typeu standardno nalazila mjenjačka kutija. Bitno je napomenuti da ova preinaka nije nepovratna i da se klasični motor može ponovo ugraditi.

>>>Evo kako su u Rimcu preuredili "najljepši auto ikad napravljen" u kojem su se vozili Meghan i Harry<<<

Pročitajte više