Izgledale su potpuno nebitno, a zauvijek su promijenile pop kulturu

Foto: Press

SVAKA naoko nebitna stvar može imati goleme posljedice i utjecati na svijet na neočekivane i neobične načine.

To je čest slučaj u industriji zabave, koja je prepuna ovakvih priča. Ovo su samo neke od njih.

Jordan Peele

Nakon što su mu producenti animiranog filma "The Emoji Movie" predložili da posudi glas emotikonu drekeca, komičar i glumac Jordan Peele bio je toliko zgrožen ponudom da je istog trena odlučio prestati s glumom i prebaciti se na režiranje filmova. Što je i više nego dobra stvar jer u kratkom je vremenu snimio dva moderna klasika, "Get Out" i "Us".

Johnny Carson

Kada je 1974. popularni voditelj zamolio čelnike NBC-ja da prestanu vikendima emitirati reprize njegovog "Tonight Showa", televizijska se kuća našla pred velikim problemom. Kako popuniti novonastalu prazninu od 90 minuta?

Odlučili su se za varijete koji bi išao subotom navečer, a show se zvao "Saturday Night Live", koji se još uvijek emitira.

Nintendo

Sony i Nintendo odlučili su 1988. udružiti snage kako bi stvorili novu konzolu koja bi vrtjela CD-ove. Nažalost, suradnja se izjalovila pa su dvije kompanije odlučile okončati suradnju. Nintendo je odlučio sklopiti partnerstvo s Philipsom kako bi stvorili Super NES CD-ROM (koji se nikada nije pojavio), a Sony je bio prisiljen započeti vlastitu priču.

Sony je stvorio PlayStation, legendarnu konzolu koja redovito ruši sve rekorde prodaje, a sljedeće će se godine pojaviti i petica. Smatra se kako je ovo jedan od najvećih poslovnih failova Nintenda.

Mars

Kompanija Mars imala je priliku dodatno pogurati svoje slatkiše kroz tada najavljivani obiteljski SF "E.T.". Naime, omiljeni slatkiš simpatičnog izvanzemaljca trebao je biti M&M's, ali Mars je odbio dati dopuštenje da se njegovi slatkiši koriste u filmu.

Priliku je iskoristio Hershey koji je platio čak milijun dolara kako bi se progurao njegov novi slatkiš Reese's Pieces.

Nakon što se film pojavio u kinima i postao golem hit, promovirao se i spomenuti slatkiš, koji je doživio eksploziju popularnosti.

The Office

Rijetko kada možete reći da je neka humoristična serija nekome spasila život. No to je upravo ono što se dogodilo zahvaljujući hit seriji "The Office".

Kada je Cross Scott u automobilu zatekao onesviještenu ženu koja nije disala, sjetio se epizode u kojoj je Michael Scott naučio reanimaciju. Pjevao je "Staying Alive" dok je pritiskivao prsa nepoznate žene i na kraju ju je uspio oživjeti.

Dan kada je umrla glazba

Buddy Holly, Ritchie Valens i J.P. "The Big Bopper" Richardson zasitili su se vožnje autobusom tijekom zajedničke turneje, a u posljednji trenutak odlučili su bukirati let jer bili su umorni i više nisu imali čiste odjeće.

Avion se srušio, sva trojica su poginula, a taj dan poznat je i kao "Dan kada je umrla glazba".

Hollyjeva trudna supruga na TV-u je čula vijest i sljedećeg dana doživjela spontani pobačaj. To je navelo vlasti da uvedu novo pravilo i ne daju medijima imena žrtava prije nego što obavijeste njihove obitelji.

Terry Rakolta

Davne 1989. kućanica iz Michigana Terry Rakolta odlučila je učiniti ono što je danas sasvim normalna pojava i skinuti s malih ekrana ono što joj se ne sviđa. Naime, uvrijedila ju je epizoda tada ne pretjerano popularne serije "Bračne vode".

Mediji su pratili njezin pokušaj bojkota, sve je stvorilo medijski cirkus, a interes za spornom serijom drastično je porastao, na veliko zadovoljstvo Foxa kojem je itekako trebao porast gledanosti. Serija je nastavila s emitiranjem i održala se na malim ekranima još osam sezona.

The Hustler

Teško je povjerovati da je biljar ikada bio "umirući sport", ali bilo je tako.

Točnije, bilo je tako prije nego što se u kinima 1961. pojavio film Paula Newmana "The Hustler". Mnogi su biljar smatrali umirućim sportom, a ubrzo nakon toga postao je mainstream igra.

Nemo

Pixarov hit "U potrazi za Nemom" stvorio je suprotan učinak od onoga čemu su se nadali. Naime, prodaja riba klaunova drastično je porasla, a potražnja je bila tolika da je započeto prikupljanje novca kako bi se očuvala vrsta.

The Office

Osim što spašava živote, poznata serija spašava i gradove. Naime, gradić Scranton u kojem se odvija radnja serije nekada je bio nebitni rudarski gradić koji se preko noći pretvorio u turističku atrakciju.

U grad se slijevaju gomile turista koji su doslovno revitalizirali centar i poboljšali promet u trgovinama, ali i kvalitetu smještaja.

Superman

Danas je općeprihvaćeno da Superman leti, ali na počecima je mogao samo visoko skakati. No crtači stripova četrdesetih su odlučili da će Superman letjeti kako bi izbjegli crtanje dodatnih prozorčića.

Ovo je ujedno i razlog zašto više-manje svi pravi superjunaci lete.

Pročitajte više