Iznenadit će vas kako su ova profesorica i učenici iskoristili umjetnu inteligenciju

Foto: A1 Hrvatska

"Dobro je da ste me nazvali danas, sutra sam cijeli dan u školi", nasmijala se Margarita Lucin Zlatković kad smo ju kontaktirali. Inače, profesorica je računalstva u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku. To bi bila sasvim obična informacija kada bi ovo bila sasvim obična profesorica, no svojim djelovanjem Margarita Lucin Zlatković svoju je školu pretvorila u primjer škole budućnosti u Hrvatskoj.

Jedan od projekata koji je istaknuo njenu školu je AI chatbot zvan Orlando, koji je osmislila zajedno s učenicima. Ovaj chatbot služi kao pomoćnik osobama oštećena sluha, a programiran je za Udrugu gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije.

Lakše uključivanje osoba oštećena sluha u društvo

Orlando se rodio kao ideja četiri učenika škole. Funkcionira tako da osoba unese bilo koje pitanje, a chatbot povratno odgovara videozapisom ili tekstom.

"Za videozapise se posebno zahvaljujemo Udruzi gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije, jer nam je njihova članica pomogla i snimila znakovni jezik. Na taj način postigli smo inkluziju, a s druge strane, u korak smo s vremenom", zadovoljno je potvrdila Lucin Zlatković.

Ideja je nastala u vrijeme koronavirusa, jer je to vrijeme otežavalo funkcioniranje osoba oštećena sluha, potvrdila je profesorica. 
"Nema baš mnogo razumijevanja za potrebe takvih osoba, pa smo odlučili doskočiti problemu", prisjetila se profesorica Margarita Lucin Zlatković.

S ovom idejom i temom natjecala se prvi put sa svojim učenicima u Školi budućnosti 2021. godine, projektu koji objedinjuje učenike, učitelje i škole. U njemu se povezuju hrvatske škole s tehnološkom industrijom. Ideja da se profesorica Lucin Zlatković s učenicima prijavi činila se prirodnom.

"Jednostavno je. Predajem računalstvo, a i mentorica sam na brojnim natjecanjima u polju informatike, programiranja i tehnologije. Shvaćam da potreba za informatičkim obrazovanjem postaje sve veća i jednostavno morate biti u korak s vremenom", pojasnila je profesorica.

Kaže kako ideja chatbota nije novost, jer su učenici ove škole vrlo angažirani

"U našoj školi učenici pomažu pri brojnim događanjima, akcijama i, jednostavno, takva je navika naše škole. Tu naviku podigli smo na veću razinu i spojili je s tehnološkim napretkom. Tako je nastao Orlando, odnosno naš chatbot", nadodala je.

Da je ovaj pothvat vrijedan dokazuje i nagrada koju su osvojili te godine za najbolje značajke chatbota. Nagrada im je dodijeljena u sklopu pilot-projekta Škola budućnosti koju je pokrenula tvrtka STEMI i Infobip uz podršku A1 Hrvatska.

Pozitivno iskustvo rezultiralo je time da profesorica Margarita Lucin Zlatković i njezini učenici već dvije godine aktivno sudjeluju u projektu. Ciljevi projekta su učiniti školski sustav Hrvatske relevantnim, modernim i konkurentnim u svijetu, a interes škola je od početka projekta bio velik. Sudjelovalo je već tada više od 60 škola, 1000 učenika i čak 150 nastavnika. Danas je taj broj daleko veći.

Projekt Škole budućnosti provodi se treću godinu zaredom, a svake godine prate se trendovi i najmodernije tehnologije koje im omogućuju eksperti iz industrije. Tako domaći školarci mogu dobiti relevantna znanja za moderno tržište budućnosti iz područja kao što su umjetna inteligencija, programiranje, izgradnja poslovanja i slično.

Učenici mogu učiti direktno od inženjera iz A1 Hrvatska, Infobipa i STEM-a, slušajući iskustva iz prve ruke. Učenicima se daje mogućnost upoznavanja tehnologije kroz videopredavanja, povezuje ih se s tehnološkom industrijom i pruža podloga za budućnost i razvoj budućih inovatora. Kruna događaja je godišnja konferencija na kojoj učenici i učitelji prezentiraju svoje projekte, kao što je to učinila profesorica Lucin Zlatković sa svojim učenicima.

Uspjeli bez prethodnog znanja o programiranju

Iako je profesorica Margarita Lucin Zlatković imala prethodna znanja o programiranju, njezini učenici nisu, no to ih nije spriječilo. Rekli su da ovaj projekt danas moraju "izgurati do kraja".

"Učenici su bili toliko motivirani da nisu htjeli odustati od projekta, a imali su toliko ideja da čak nismo sve uspjeli ni integrirati u chatbot. Nitko od učenika iz mog tima nije imao prethodna znanja o programiranju, ali su bili voljni sve naučiti", prisjetila se Margarita Lucin Zlatković. Čak ni nakon što je chatbot Orlando pušten u pogon i instaliran na stranicu Udruge gluhih i nagluhih Dubrovačko-neretvanske županije, suradnja nije prestala.

"Nakon toga učenici su se samoinicijativno ponudili ukrasiti stranicu Udruge i modernizirati je, što su i učinili. Pobudio se velik interes za informatiku i tehnološka znanja, a smatram da je to vrlo bitno, jer to je budućnost koja nas čeka", potvrdila je profesorica.

"Ova značajna nagrada potvrda je da radiš nešto dobro"

Poslovi i potrebne vještine za tržište mijenjaju svoju formu, a to potvrđuju i relevantni podaci. Prema McKinseyjevom istraživanju, do 2030. godine digitalna ekonomija mogla bi činiti 15 posto hrvatskog BDP-a.

Upravo zbog razvoja tehnologije i umjetne inteligencije digitalna ekonomija mogla bi pružiti novih 69 milijuna poslova na globalnoj razini te transformirati tržište rada. Zato A1 Hrvatska i njegovi partneri, STEMI škola budućnosti, Algebra, Infobip i grupa SELECTIO, pozivaju na postizanje nacionalnog konsenzusa o potrebi stvaranja okruženja poticajnog za razvoj vještina budućnosti.

A1 Hrvatska s partnerima je stvorio središnje mjesto u Hrvatskoj za vještine budućnosti jer vjeruje u informirano i uključivo digitalno društvo koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za razvoj.

Prva hrvatska interaktivna mapa sa 100 poslova budućnosti i više od 3 tisuće vještina budućnosti napravljena je u suradnji s 27 stručnjaka, donosi detaljan izvještaj u Hrvatskoj o promjenama na tržištu rada u AI revoluciji i potrebama najmlađe, generacije Z.

Upravo u radu s tehnologijom i mladima iskazala se profesorica Margarita Lucin Zlatković, kojoj je nagrada Škole budućnosti od velikog značaja.

"To je samo dokaz da radiš nešto dobro i zato sam ponosna. Drago mi je da stvaram generacije mladih koji će znati odgovoriti na moderna pitanja tržišta", zaključila je za kraj profesorica.

Sadržaj donose Index i A1 Hrvatska u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više