Iznenađenje na kraju: U finalu Dore će pjevati Jacques Houdek i Daria Kinzer

U FINALE emisije "Idemo na Doru" idu Jacques Houdek i Daria Kinzer. Jacques je dobio najviše glasova publike, no one koji su u zadnjoj emisiji očekivali dvoboj Žige i Jacquesa, iznenadio je prolaz Darije Kinzer. Iako je iz emisije u emisiju imala vjerne glasače, Daria ipak nije mogla nadmašiti Žiginu popularnost, sve do sad. Publika i žiri u finalu će odlučiti tko će od njih dvoje predstavljati Hrvatsku na ovogodišnjem Eurosongu. Oni će u sljedećoj emisiji premijerno izvesti tri pjesme skladane upravo za tu prigodu, a onda ćemo doznati skladbu i izvođača koji će nas predstavljati na Eurosongu u Dusseldorfu.Za razliku od prijašnjih emisija, više neće biti glasovanja preko tjedna. U ovotjednoj emisiji, natjecatelji su imali priliku otpjevati pjesme po svom izboru, a najviše je pažnje izazvao podatak da su Jacques Houdek i Žiga odabrali istu pjesmu, "You Raise Me Up" Josha Grobana.

"Mora postojati ljubav između pjesme i izvođača"

Prije polufinalne emisije Dore 2011 natjecatelje je pozdravio Danijel Popović, koji je i sam sa svojom legendarnom "Džuli" nastupao na Eurosongu, a uspješan nastup poželjeli su im članovi večerašnjeg žirija: Josipa Lisac, Emilija Kokić i Branko Bubica iz klape Maslina. Jedina dosadašnja hrvatska pobjednica na Eurosongu, Emilija Kokić koja je 1989. sa grupom Riva i pjesmom "Rock me baby" uspjela dovesti Eurosong u Zagreb, kazala je kako ju često pitaju koji je recept za pobjedu. "Naravno da ne postoji formula za pobjedu, ali ono što bih izdvojila kao lajtmotiv jest da mora postojati ljubav između pjesme i izvođača. Naravno, potrebno je i malo sreće. Nas su tretirali kao outsidere, nitko nas nije poznavao, bili smo mladi i anonimni, ali smo dokazali da je uspjeh moguć. Pjevač treba biti ono što jest i spontano otpjevati", rekla je Emilija.

Josipa Lisac nije željela predviđati pobjednika. "Nema očekivanja, bit će ono što će biti, najbitnije je da ima puno glazbe i da smo kroz Doru dobili sjajne glazbene emisije", rekla je Josipa Lisac uoči polufinalne emisije. Branko Bubica također smatra kako je novi koncept Dore bio dobar način da publika vidi koji su novi talenti na hrvatskoj glazbenoj sceni. "Dobili smo brojne nove izvođače pred kojima je budućnost, nisu samo pobjednici oni pred kojima je karijera već i svi oni koji su tijekom emisija prošli pozornicom i mislim da će se od ovih mladih ljudi nekoliko njih isprofilirati u prave pop zvijezde. Vjerujem da će se naći producenti koji će od njih napraviti zvijezde", rekao je Bubica

"Nadam se da će se i Žigini fanovi složiti da je Jacquesov talent neupitan"

Odmah na početku emisije, objavljeno je kako je Daria Kinzer tijekom tjedna dobila najviše glasova gledatelja te će večeras nastupati uz Jacquesa i Žigu. Ona je večeras prva stala na pozornicu i za svoju prvu izvedbu odabrala pjesmu Zdenke Kovačiček "Žena za sva vremena". Iako je i dalje ima uobičajenih propusta u pjevanju, poput falšanja, Daria je sve zadivila stajlingom. Obučena u usku, kratku crvenu haljinu koja ističe njene duge noge, sjedila je izazovno na pozornici i dobila komplimente žirija. "Daria je bila ženstvena, senzualna i snažna, baš kao žena za sva vremena", rekla je Emilija Kokić.

Nakon Darije, na redu je bio Jacques koji je za svoj prvi večerašnji nastup odabrao Gibonnijev hit "Dvije duše". Kao i u svakoj emisiji, svojim je nastupom zaradio ovacije publike, a žiri je otvoreno pokazao da Jacquesa vide kao našeg predstavnika na Eurosongu. "Nadam se da će se i Žigini fanovi složiti da je Jacquesov talent neupitan. On je svjetska kategorija pjevača. Ima širinu, ljepotu i raspon vokala te specifičnu muzičku estetiku pomoću koje s lakoćom kreira svoju izvedbu", rekla je Emilija, a Branko se složio s njom: "Unatoč kilogramima, Jacques ima izvanredan scenski nastup, vrlo je pokretan i pjeva pjesmu na svoj način".

"Mislila sam da u tijelu te plahe, prelijepe, visoke žene stoji nježno biće"

Mirko Švenda Žiga izveo je najavljenu "You Raise Me Up" Josha Grobana. Kao njegov najveći problem u izvedbi pokazalo se neznanje engleskog jezika koje je u ovoj pjesmi jako došlo do izražaja i na trenutke je Žigina izvedba bila gotovo neslušljiva. Žiri ga je samo kratko komentirao. "Sviđa mi se Žigina srčanost i njegova emocija", rekla je Emilija, a Branko je primijetio kako Žigu publika voli upravo zbog emotivnog nastupa i zrelosti.

Za svoj drugi nastup večeras, Daria Kinzer odabrala je klasik Tine Turner "Simply the Best". Ponovo u kratkoj haljinici, ovog puta crnoj, dobila je komplimente za izgled. "Daria je i drugu pjesmu otpjevala čvrsto i intonativno. Pokazala je da ima široki vokal, ona je lijepa žena i dobro izgleda prije svega", rekao je Branko, a Josipa Lisac je usput dodala da Daria ima dobre noge. "Mislila sam da u tijelu te plahe, prelijepe, visoke žene stoji nježno biće, kad se pokazala kao rokerica Daria, odlično je bilo", komentirala je Emilija Kokić.

"Nisam očekivala da ću tako daleko doći do samog finala! Osjećaj je sjajan, još ni sama ne mogu vjerovati da je sve ovo stvarn...Sada me očekuje puno posla oko uvježbavanja tri pjesme za finale. Ova predzadnja emisija zbilja je bila sjajna", rekla je Daria Kinzer neposredno nakon nastupa. O svom konkurentu u finalu Jacquesu Houdeku rekla je kako je fenomenalan pjevač te kako joj ne bi bilo žao kada bi on pobijedio i predstavljao Hrvatsku na Eurosongu. "Ali, bila bih također sretna i da ja idem", dodala je Daria kroz smijeh.

"Tapšaju me godinama, meni to paše"

U drugom nastupu Jacquesa Houdeka, došao je red na njega da otpjeva "You Raise Me Up". O njegovoj izvedbi dovoljno govori da je publika pljeskala i navijala čim je propjevao pa do kraja pjesme. "Žiga, moram priznati da nije bilo jednostavno naći se sa Jacquesom u 'Raise Me Up'", primijetila je Emilija, a Josipa je rekla da se u jednom trenutku preplašila za Jacquesa kolike pohvale dobiva. Pitala ga je bi li radije otišao na Eurosong da ne dobije niti jednu pohvalu ili ostao kod kuće, a da ga svi tapšaju. Jacques je diplomatski odgovorio: "Neka narod odluči. Tapšaju me godinama, meni to paše".

"Za pakiranje kofera za Njemačku još ima vremena. Naravno da sam sretan što sam među dvoje od ukupno 24 kandidata koliko ih je krenulo u natjecanje, ali nisam mogao znati da ću se ovako daleko plasirati, ovo je igra na sreću“, kazao je Jacques. O Dariji je kazao kako je 'sjajna mlada pjevačica pred kojom je budućnost', a pred njim je sada također uvježbavanje tri pjesme s kojima će nastupiti u finalu.

Posljednji nastup večeras, bila je Žigina izvedba pjesme "Bitanga i princeza", Bijelog dugmeta. Žiga je pokušao pjesmu izvesti u rokersko-međimurskom stilu, no to mu baš nije pošlo za rukom. "Pohvale za 'Bitange i princeze'", kratko je komentirala Emilija, a Josipa Lisac je hvalila Žigin repertoar i rekla da je vrlo svestran pjevač.

Pročitajte više