Iznenadna smrt: Ken Russell preminuo u snu, radio do posljednjeg trenutka

BRITANSKI redatelj Ken Russell je preminuo u dobi od 84 godine. Russell je umro u nedjelju u svom domu dok je spavao, rekla je njegova supruga Eliza. "Bilo je potpuno neočekivano. Nedavno je pristao režirati mjuzikl `Alice in Wonderland, i u nedjelju je radio na scenariju i odabiru glumaca", izjavila je Elize u službenom dopisu medijima. Kaže kako je njezin suprug bio jako zaposlen do posljednjeg trenutka života te kako je ona sama shrvana zbog iznenadne smrti.

Russell je karijeru započeo radeći za BBC, a poznat je kao redatelj nekih od najkontroverznijih i najnasilnijih filmova 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća. Film "Zaljubljene žene", njegova adaptacija romana D.H. Lawrencea iz 1969. godine, je najpoznatiji po kontroverznoj sceni hrvanja s golim glumcima Alanom Batesom i Oliverom Reedom. Za taj je film Russell bio nominiran za Oscara za najboljeg redatelja, a nagradu za najbolju glumicu je dobila Glenda Jackson, glavna ženska uloga.

Russell je naišao na žestoke kritike zbog nasilja u svojoj religioznoj drami "The Devils" iz 1971. godina, a najveći komercijalni uspjeh je doživio tri godine kasnije s adaptacijom rock opere "Tommy", u kojoj su glumili Roger Daltrey, Elton John, Jack Nicholson, Oliver Reed te druga poznata imena. Njegova posljednja holivudska produkcija je bio film "Crimes of Passion" s Kathleen Turner, a nakon toga se vratio u Europu i napravio pauzu, tijekom koje je počeo režirati opere. Napravio je još cijeli niz filmova, no njegova je slava počela blijediti 80-tih godina, nakon čega se fokusirao na televizijsku produkciju i dokumentarne filmove o glazbenicima. 

Pročitajte više