J. K. Rowling mogla bi biti uhićena jer namjerno krivim rodom oslovljava trans osobe

Foto: EPA

Policija bi mogla istražiti J.K. Rowling zbog namjernog krivog oslovljavanja trans osoba prema novom škotskom Zakonu o zločinima iz mržnje, rekla je ministrica Škotske nacionalne stranke (SNP) Siobhian Brown.

"Moglo bi ju se prijaviti i istražiti. Škotska policija odlučuje o tome hoće li to tretirati kao kazneno djelo ili ne", izjavila je Brown. Autorici Harryja Pottera nije dugo trebalo da odgovori na ovo na Twitteru.

"Sloboda govora ne postoji u Škotskoj ako se točan opis biološkog spola smatra kriminalnim. Trenutno sam izvan zemlje, ali ako se ono što sam pisala kvalificira kao prekršaj prema novom zakonu, veselim se što ću biti uhićena kada se vratim u rodno mjesto", napisala je.

Podsjetimo, spisateljica se ponovo suočava s kritikama nakon što je na društvenim mrežama namjerno krivim rodom nazvala trans aktivisticu Indiju Willoughby. J. K. je vrlo glasna po pitanju transrodnosti, rekavši prošle godine da bi radije išla u zatvor nego rekla da spol nije biološka osobina određena rođenjem. Ranije je izjavila da ne želi nikoga uznemiriti, ali da ima potrebu izraziti brigu oko brisanja ženskog identiteta.

Pročitajte više