Jakov Sedlar: Zašto ja ne bih snimao filmove o Paveliću, Tuđmanu i Titu?

Screenshot: Youtube

REDATELJ Jakov Sedlar gostovao je na Laudato TV-u u emisiji More milosrđa, gdje je govorio o filmovima koje je snimio i svom susretu s Međugorjem.

>>NY Times piše o Sedlarovom filmu: "Pozvao je Spaceyja da ispegla Tuđmanov imidž"

Kaže da se s Međugorjem prvi put susreo u bivšoj Jugoslaviji kada nije "ni znao gdje je Međugorje", iako je "bio tradicionalni vjernik".

"Međugorje je odigralo veliku ulogu u mojoj duhovnosti. Dvije godine nakon što mi se rodio sin, bio sam u Dubrovniku i radila se Gloria s velikom glumačkom ekipom. Karlo Bulić, koji je bio Hrvat, ali je glumio i u Beogradu još 40-ih, čitao je Politiku. Sjećam se da je bila nedjelja i Karlo je čitao novine i na naslovnoj stranici stajao je naslov 'Ustaška Gospa u Međugorju'", rekao je Sedlar.

"Ja u to vrijeme nisam ni znao gdje je Međugorje. S obzirom da smo baš tada imali slobodan dan, odlučili smo otići upravo tamo. To je bio peti dan od ukazanja. Kad smo došli tamo, vidjeli smo ondašnju miliciju i cijeli cirkus koji je tamo bio s državnim organima. Tu je bio moj prvi doticaj s Međugorjem", dodao je i objasnio da se "moja duhovnost potpuno promijenila kad sam otišao na Brdo Ukazanja".

Ne vjeruje da postoje kontroverzne teme

Na pitanje o temama koje se provlače kroz njegove filmove, Sedlar kaže da se ne boji stvarati i da stoji iza svega što radi. Misli i da on prikazuje "istinu".

"U Hrvatskoj postoji taj određeni strah; strah od tema. Zbog čega ja ne bih radio filmove od Pavelića, Tuđmana, pa sve do Tita? Ja smatram da to nisu kontroverzni filmovi jer mi smo dužni prikazati ono što je bilo i kako je bilo u povijesti. Odnosno, cilj je prikazati istinu. Ja sam se uhvatio u koštac s temama koje možda dan-danas ne bi bile obrađene jer se ljudi jednostavno ne usude obrađivati 'kontroverzne' teme", rekao je.

Pročitajte više