Javio se hrvatski redatelj koji je osvojio Zlatnu palmu: Još uvijek mi je nestvarno

Foto: Profimedia

Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića prvi je hrvatski film od osamostaljenja koji je osvojio Zlatnu palmu na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu i tek drugi koji se za nju natjecao. Nagradu za najbolji kratkometražni film na svečanoj dodjeli je preuzeo redatelj.

Javio se i videom iz Cannesa. "Evo javljam se iz Cannesa gdje sam prije sat vremena dobio Zlatnu palmu i ne mogu biti sretniji! To je stvarno nevjerojatan doživljaj, popeti se na pozornicu i to u večeri kada jedan George Lucas prima nagradu za životno djelo iz ruku Francisa Forda Coppole. Još mi uvijek to sve skupa zvuči malo nestvarno", započeo je.

𝗡𝗲𝗯𝗼𝗷𝘀̌𝗮 𝗦𝗹𝗶𝗷𝗲𝗽𝗰̌𝗲𝘃𝗶𝗰́ 𝗶𝘇 𝗖𝗮𝗻𝗻𝗲𝘀𝗮 🫶🌴 𝗡𝗲𝗯𝗼𝗷𝘀̌𝗮 𝗦𝗹𝗶𝗷𝗲𝗽𝗰̌𝗲𝘃𝗶𝗰́ poslao nam je video poruku ubrzo nakon što mu je na svečanoj dodjeli nagrada dodijeljena 𝗭𝗹𝗮𝘁𝗻𝗮 𝗽𝗮𝗹𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝗳𝗶𝗹𝗺 𝗖̌𝗼𝘃𝗷𝗲𝗸 𝗸𝗼𝗷𝗶 𝗻𝗶𝗷𝗲 𝗺𝗼𝗴𝗮𝗼 𝘀̌𝘂𝘁𝗷𝗲𝘁𝗶. Hvala Nebojši i čestitke cijeloj ekipi filma još jednom! 👏🥳

Objavljuje Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) u Subota, 25. svibnja 2024.

"No ono što je možda bitnije od toga je da sam ovu nagradu posvetio Tomi Buzovu, čovjeku koji je inspirirao ovaj film i čija će priča, jako sam sretan zbog toga, doći zahvaljujući ovoj nagradi do velikog broja gledatelja, uključujući i hrvatske gledatelje koji uskoro mogu očekivati na hrvatskim festivalima premijeru filma", dodao je Nebojša Slijepčević u kratkoj videoizjavi za Hrvatski audiovizualni centar.

Film govori o zločinu tijekom rata u BiH

Podsjetimo, Nebojša Slijepčević napisao je i scenarij za film, koji je osnovan na istinitom događaju. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

 

Radnja filma zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Pročitajte više