Je li Crni Petar rasistički lik? Sud kaže da nije, ali...

Foto: EPA

NIZOZEMSKI sud odbacio je zahtjev boraca protiv rasizma da se na javnoj televiziji zabrani prikazivanje Crnog Petra, lika iz nizozemske blagdanske tradicije, ali je pozvao na javnu raspravu o običajima koji očito izazivaju prijepore.   

Amsterdamski okružni sud odbacio je zahtjev iz tehničkih razloga, odnosno uz obrazloženje da je podnesen uoči blagdanske sezone pa se o njemu ne stigne raspravljati. 

Sudac Antoon Schotman, međutim, smatra da o osjetljivim pitanjima iz nizozemske kolonijalne prošlosti treba nastaviti razgovarati. 

"Nema sumnje da se Crni Petar mijenja. Neki vjeruju da se mijenja presporo, i to je u redu. Drugi vjeruju da sve ide prebrzo... Važno je da se diskusija nastavi", kazao je Schotman.

Crni Petar, odnosno Zwarte Piet na nizozemskom, izaziva prosvjede već godinama. I protivnici i zagovornici Crnog Petra svoje stavove brane vrlo strastveno pa je znalo biti i nasilja i uhićenja. 

Po nizozemskim blagdanskim običajima, Crni Petar pratitelj je svetog Nikole, što je uloga koju u srednjoeuropskoj tradiciji ima Krampus. 

Obično ga se prikazuje kao malenoga crnca s kovrčavom perikom i crveno našminkanim usnicama. Prvi se put pojavio u priči dječjeg pisca Jana Schenkmana u 19. stoljeću. 

Zadnjih je godina u Nizozemskoj sve više onih koji misle da je takvo prikazivanje pogrdno i rasističko.

Pristaše Crnog Petra, nestašnog vragolana, kažu da je on tradicionalna, pozitivna, vesela figura i negiraju bilo kakav rasizam. 

Prije tri godine je UN-ov odbor za suzbijanje rasne diskriminacije pozvao nizozemske vlasti da preprave tradiciju "jer je mnogi ljudi afričkog podrijetla doživljavaju kao zaostatak iz robovlasničkih vremena". 

Nizozemska je stoljećima bila velika kolonijalna sila s posjedima od Kariba do Indonezije. 

Pročitajte više