Je li recikliranje mit? Razotkrivanje tamne strane zelene kante

Index

Može li bačena plastična boca zapravo postati novi skateboard? Ili je recikliranje samo mit? Je li ona zelena kanta za reciklažu u tvojoj kuhinji samo fancy dekoracija koja čini da se osjećaš bolje dok pijuckaš smoothie iz plastične slamke? Čini se da su ova pitanja sada relevantnija nego ikad.

Više od 90 % svjetske populacije ne reciklira

Recikliranje je, nažalost, tema prepuna mitova. Uzmimo samo za primjer činjenicu da samo mali dio plastike koju koristimo zapravo završi u reciklaži. Prema podacima Plastics Soup Foundation, više od 90% svjetske plastike nikada nije reciklirano! To je više plastičnih boca nego što postoji emotikona na tvojem mobitelu.

Što se događa s preostalim plastičnim otpadom? Ona završava na odlagalištima, spaljuje se ili završava u oceanima gdje prijeti životima morskih životinja. I još gore, i kada se plastika reciklira, proces nije savršen. Neke vrste plastike mogu se reciklirati samo ograničeni broj puta prije nego što postanu beskorisne. Plus, proces recikliranja često stvara toksične nusproizvode. Zvuči kao loša epizoda iz neke distopijske serije, zar ne?

A što je s recikliranjem u domaćinstvu? Da, odvajanje otpada je korisno, ali samo kada se pravilno radi. Znamo, znamo, čini se kao još jedan dodatak popisu obveza (kao da pranje suđa i izbacivanje smeća nisu već dovoljno naporni), ali pravilno odvajanje otpada igra veliku ulogu u cijelom procesu. Miješanje različitih vrsta otpada može uzrokovati da cijela količina postane neupotrebljiva za recikliranje. Dakle, ništa od tvog skateboarda ako se boca pomiješa s ostatkom otpada.

Ipak nije mit

Znači, trebamo li odustati od recikliranja? Naravno da ne. Iako recikliranje ima svoje mane, još uvijek je korisna metoda koja pomaže u smanjenju količine otpada i potrošnje resursa. Ono što moramo napraviti jest promijeniti svoje navike i smanjiti potrošnju plastike.

Recikliranje nije mit, ali nije ni čarobno rješenje za probleme s otpadom. Za početak, možemo smanjiti, ponovno koristiti i reciklirati - u tom redoslijedu. Smanjenje potrošnje plastike je ključ. I ne zaboravi - tvoj skateboard iz snova može biti napravljen od drva, a smoothie možeš piti iz staklene boce!

Pročitajte više