Jedan detalj na divnoj snimci šestinske svadbe iz 1930. godine mogao bi vas malo uznemiriti

Screenshot: YouTube

DRUŠTVENIM mrežama ponovo se dijeli snimka šestinske svadbe iz 1930. godine koja je lani osvanula na YouTube kanalu Zagrebački Memento, ali i u Facebook grupi Zagreb - Kakav je nekad bio.

Na solidno očuvanoj snimci vide se narodne nošnje, običaji i plesovi kojima se tad slavio ulazak u brak. No jedan običaj iz tog doba mogao bi vas malo i uznemiriti - naime, mlade djevojke udavale su se tad u dobi od 16-ak godina.

"Od pamtivijeka su u dekle tj. djevojke "išle zamuž sa šesnajst let". Rjeđe su se udavale s 15 godina, za što je trebala dozvola Duhovnog stola. Udaja sa 16 godina predstavljala je u pravom smislu riječi obavezu. Već sa 17 rasla je zabrinutost i spremnost da se dade i veći miraz samo da kći ne bi “zaostala” i ostala “stara dekla”. Nakon dvadesete godine smatralo se da više gotovo i nema izgleda: "A kaj bi ž njom?! Već je odslužila vojsku." "Za zaostale dekle više ni niko pital. Su ih zahitavali, zabacivali.” Naime nisu ih prosili mladi momci već udovci i siromašni momci koji su i sami imali manju mogućnost izbora", piše, između ostalog, u opisu snimke na YouTubeu.

Pročitajte više