Jedini vodič koji će vam trebati: Baš sve što vas očekuje na Adventu u Zagrebu

Foto: Ante Delač, Vedran Tolić/ Index/Press

ADVENT u Zagrebu brani titulu najboljeg u Europi, a za tu prigodu TZ Zagreba ove godine pripremila je dosta novosti. Donosimo vam detaljni vodič lokacija i događaja koji će ove zime, od 26. studenog do 8. siječnja, uljepšati ulice metropole.

Uz kartu svih lokacija donosimo vam i "legendu" u kojoj možete vidjeti što vas na pojedinoj lokaciji očekuje. Program je nikad bogatiji, Advent se preselio i preko Save tako da skoro svaki dan imate novu lokaciju za posjetiti. Ho-ho-ho!

1. Ledeni park

Na Tomislavovu trgu uz zvukove dobre glazbe, klizanje na otvorenom možete obogatiti mirisima i okusima raznih gastronomskih delicija, kao i brojnim kulturnim sadržajima za djecu i odrasle. Ne znate li klizati, u tome vam mogu pomoći stručnjaci iz škole klizanja. Ledeni park nalazi se između Umjetničkog paviljona i spomenika prvom hrvatskom kralju, Tomislavu.

2. Advent na Zrinjevcu

U vrijeme Adventa velike krošnje u parku Zrinjevac zasvijetle posebnim sjajem, a stari glazbeni paviljon pretvara se u odredište ljubitelja božićnih klasika i valcera. Osim unikatnih ukrasa i suvenira odabranih umjetnika, uživati možete i u zaboravljenim zagrebačkim specijalitetima kao što su krpice sa zeljem, štrukle...

3. Advent na Europskom trgu

U samom centru grada, pješačka zona Europskog trga za vrijeme Adventa postaje omiljeno okupljalište mladih. Tamo vas čekaju koncerti, atrakcije, izložbe i bogata ponuda europskih gradova...

4. Advent na Trgu bana Jelačića

Veliki adventski vijenac oko Manduševca svake godine oduševljava brojne posjetitelje koji prisustvuju paljenju svijeća, a glazbene poslastice, fina papica i nezaobilazno kuhano vino sasvim sigurno upotpunit će Božićni ugođaj u samom centru glavnog grada.

5. Fuliranje

Fuliranje kod uspinjače tradicionalno privlači veliki broj posjetitelja, a ove godine Tomićeva ulica za vrijeme adventa pretvara se u "Chef's street", u kojoj će se predstaviti najpoznatiji hrvatski kuhari. Kurelčeva pak postaje - diskoulica.

6. Žive Božićne jaslice

Žive jaslice na Kaptolu uprizorit će atmosferu događaja koji su promijenili ljudsku povijest. Djevojke i mladići, štićenici zajednice Cenacolo koji su nekoć hodali rubom života, rođenje Isusa doživljavaju kao vlastito ponovno rođenje. Stoga ne čudi što u predstavu unose posebnu snagu te prenose utjehu i mir svim promatračima. Jaslice, štalica, građani Betlehema, domaće životinje, mudraci s Istoka i pastiri, odvest će vas u vrijeme Isusova rođenja i pružiti Adventu posebno ozračje.

7. Dvorišta - adventsko izdanje

Popularna ljetna manifestacija dobila je i zimsko izdanje. Lokacije na kojima možete uživati u koncertima, ali i gastroponudi su sljedeće: 

Palača Amade (Hrvatski prirodoslovni muzej), Demetrova 1

Palača Balbi (Staroslavenski institut), Demetrova 11

Muzej grada Zagreba, Opatička 20

Hrvatski institut za povijest, Opatička 10

8. Artomat

U vrijeme Adventa, Trg žrtava fašizma postaje mjesto brojnih edukativnih radionica i umjetničkih performansa, a idealno je mjesto za pronalazak poklona najmilijima. 

9. Modni advent Oktogon

Tijekom Adventa, čitav prostor Oktogona bit će uređen u stilu modne ulice gdje će svoje kreacije predstavljati hrvatski dizajneri. Svake srijede kuhat će Mate Janković, a svakodnevno će se održavati i glazbeni program, od salonske glazbe, valcera i tradicionalnog božićnih pjesama do jazza.

10. Advent u tunelu

3D instalacije na stropu, birana glazba i videoprojekcije u tunelu Grič stvorit će pravu blagdansku atmosferu.

11. Advent na Štrosu

Na Strossmayerovu šetalištu osvanut će tri prigodno ukrašene kupole od 30-ak kvadrata, a program će biti upotpunjen koncertima. 

12. Advent u Klovićevim dvorima

U atriju galerije bit će postavljeno klizalište dok će se na Platou Gradec održavati koncerti (svirat će, između ostalih, Songkillersi, Vatra...). Na Gradecu bit će i posebno mjesto za fotografiranje na kojem će pritiskom na gumb početi "padati" snijeg.

13. Kod Rudolfa – Advent za djecu

Blagdanska čarolija cijeli Strossmayerov trg pretvorit će u bajku posvećenu djeci i mladima kroz interaktivne radionice te brojne scenske i glazbene nastupe. Svakim danom od 11.00 do 18.00 sati program će biti posvećen djeci do 12 godina, a od 18.00 sati do ponoći odraslima. Nudit će se tamo razne delicije za mališane, a glavni junak najdraži je pomoćnik Djeda Božićnjaka – Rudolf koji će dočekivati svoje goste na Strossmayerovom trgu, slikati se s njima, upućivati ih u dnevna događanja, pozivati ih na pjevanje na pozornicu i druge brojne aktivnosti kao što su likovne i znanstvene radionice, jahanje ponija, pjevačke izvedbe školskih zborova, lutkarske predstave, crtiće, doček Djeda Božićnjaka, kićenje jelke...

14. Ledena bajka Djeda Mraza - Zagrebački velesajam

Prostor u sklopu Zagrebačkog velesajma sastojat će se od čarobnog dvorca Djeda Mraza, više od 30 eskimskih iglua, vanjske pozornice za održavanje priredbi i koncerata te velikog klizališta. Božićne bajke, miris fritula i kuhanog vina, druženje s vilenjacima i upoznavanje Djeda Božićnjaka - sve to čeka vas na velesajmu.

Ostale lokacije

Prigodni programi planiraju se i u Maloj sceni, Etnografskom muzeju, Muzeju za umjetnost i obrt, u HNK, na Vranicanijevoj livadi, ispred kavane Johann Franck...gdje god se okrenuli, za vrijeme Adventa, čitav grad diše u božićnom duhu...

Pročitajte više