Jeli smo po Adventu. Jedna lokacija nas je potpuno razočarala

Foto: Ena Dragičević/Index

FULIRANJE i Fooling Around najpopularnije su adventske lokacije pa se ponekad čini da sve drugo padne u drugi plan. Zato smo ove godine odlučili zasebno prošetati najužim centrom Zagreba te provjeriti je li to "padanje u drugi plan" s razlogom ili možda nepošteno.

Nakon Fooling Arounda (terasa Esplanade) i Fuliranja (Strossmayerov trg), preko Zrinjevca smo se zaputili u Masarykovu (Matoš i mačke), zatim na Trg bana Jelačića (Baš Naš) te sve do Europskog trga (EU Advent) i isprobali sve što nam se učinilo vrijednim probavanja. 

Ovo je naš strogi sud.

Slatki Zrinjevac

Boogie Lab

Croštule s kobasicom, 7 eura

Bili smo skeptični prema (jedinoj) slanoj verziji croštula s kućice omiljenog zagrebačkog brunch placea Boogie Laba, no ugodno smo se iznenadili. Kobasica je odlična, izvrsno začinjena, tijesto je hrskavo (mrvicu uljno, ali to je takav tip tijesta pa nismo zamjerili) i sve skupa je baš zgodan snack. Uz croštulu ide i umak sa senfom koji se super nadopunjuje s kobasicom.

I možda ono najvažnije kada se radi o hladnim adventskim gastroavanturama - zgodno za jesti u hodu. Nije jedna od onih fensi-šmensi zakuski koje iza sebe imaju pola sata priče, ali savršena za one koji žele nešto klasično i bez previše filozofije. 

Ocjena:

Kai

Beef bao buns, 9 eura

Beef bunse na kućici Kai probali smo da ih usporedimo s jednim bunsima koje smo ranije probali (pogledaj na kraj teksta) i brzo se uvjerili da su odlični. Tijesto je savršeno mekano, upravo ono što očekujete od bunsa, a nadjev... Pa, fotografija vam sve govori.

Sigurno ćete tražiti salvete i maramice kasnije, zato što se na nadjevu ne štedi, tako da smo s ove kućice otišli zamazani, ali sretni. Kai smo i ranije posjećivali u njihovom prostoru u Jurišićevoj i super nam je vidjeti da su tu kvalitetu uspjeli prenijeti i na svoju adventsku lokaciju. Vučena junetina, kimchi, dimljeni sir, kikiriki, BBQ umak... Mi ćemo se po bunse svakako vratiti.

Ocjena:

Matoš i mačke

K' Žnidaršiću

Langoš, 3 eura

Lokacija Matoš i mačke nas je ponudom razočarala. Kobasice, kobasice, još malo kobasica i još malo kobasica. Vrtjeli smo se u krug poprilično dugo dok nismo odlučili da je najzanimljivije što tamo možemo pronaći - langoš. 

Langoš možete dobiti u slatkoj ili u slanoj varijanti, no preporučili bismo vam da sve te varijante zaboravite i produžite dalje. Langoši imaju teksturu nečega što ste sami zamijesili u ponoć kad vam na pamet padne da biste nešto slatko. I tad bi bilo dobro. Ali kao ponuda na Adventu - ne.

Problem je to da smo na Adventu ipak navikli na malo zanimljiviju ponudu i premda u ovome ne postoji ništa "neoprostivo loše", jednostavno nije u razini onoga što smo isprobali. Ovo nije langoš. No, cjenovno je među prihvatljivijim jelima na Adventu pa ako samo želite nešto grickati za (relativno) malu lovu, ok. Mi se vratiti nećemo.

Ocjena:

Home Alone

Home Alone Special, 7.90 eura

Blah. Home Alone Special je dimljena kobasica s pekarskim krumpirom i cheddarom (kojeg doduše i nismo baš sreli u ovom jelu, ali ok). Možete birati između klasičnih priloga (kečap, majoneza itd.), mi smo odabrali siracha umak i prženi luk. Siracha je tu ujedno i jedino što smo osjetili od okusa.

Ponovno, 7.90 eura je zasigurno nešto (ali ne i puno) jeftinije nego što ćete platiti kobasicu na, primjerice, Fooling Aroundu, no to je kobasica koju ste probali sto milijuna puta, posvuda. 

Općenito, mlak dojam prevladava čitavom lokacijom Matoš i mačke. Tu nema ništa zanimljivo, ništa drugačije i ništa posebno. Dojam je da je gradu bila potrebna još jedna adventska lokacija pa se iskoristio ugao Masarykove i Preradovićeve trenutno poznat po muralu. Eto, da bi se ljudi skupljali, ali bez konkretno promišljene ponude.

Ako želite fora adventsku fotku ili adventski izlazak u blizini Cvjetnog trga, ova lokacija će vam biti ok. Međutim što se hrane tiče, čuvajte lovu i produžite dalje.

Ocjena:

Baš Naš

Pajcek kod Melkiora

Rolani pajcek, 11.90 eura

Sličan dojam kao i kod Matoša smo na prvu stekli na lokaciji Baš Naš koja se ove godine s Gornjeg grada preselila na Trg bana Jelačića. No onda nas je itekako razuvjerio Rolani pajcek na kućici Pajcek kod Melkiora (da, onog Melkiora iz MasterChefa). San snova za ljubitelje (hrskave) svinjetine. Gorgonzola, pesto s pistaccijem, pečena paprika, vrhunski pečena marinirana svinjetina u ciabatti...

Priznat ćemo i da smo bili malo skeptični prema Melkiorovim kućicama jer ponekad nailazite na kućice chefova koji su trenutno u "hypeu" i često se ili razočarate ili pak dobijete nešto o čemu svi pričaju, a zapravo je riječ o prilično bezveznom jelu. Ovdje to, na naše veliko zadovoljstvo, nije bilo slučaj.  

Jedno od najboljih jela koje smo uopće probali na ovogodišnjem Adventu - fantastično.

Ocjena:

IRO

Sweet sushi, 6 eura

Čim smo na meniju vidjeli "slatki sushi", počele su se rađati sumnje. Radi li se o legitimnim sastojcima sushija koji su sklepani u neku nesvetu kombinaciju koju smo teško mogli zamisliti ili se pak radi samo o slobodnom tumačenju klasične rolade. Radilo se o ovom drugom i, realno, svaka čast za prezentaciju. Rolada s čokoladom, malinama i kremom daleko je zanimljivija u ovom izdanju, a treba dodati da ćete uz sushi dobiti i štapiće, što je svakako dobrodošao detalj. 

Što se pak okusa tiče, tu smo bili malo podijeljeni jer nekima je slatki sushi bio u redu, a neki su pak bili oduševljeni. Na kraju dana, ovo je prilično "basic" slastica, ali zanimljivo je upakirana. No onima koji uživaju u kombinaciji čokolade i maline ovo će biti odlično, jer radi se o jednom od onih, malo lakših slatkih zalogaja koji neće oduzeti previše prostora ostalim stvarima koje želite isprobati na Adventu, a svakako će utažiti vašu glad za slatkim. 

Ocjena:

EU Advent

Ođe, ođe

Prikle (fritule od ribe), 8 eura

Kućica Ođe, ođe predstavlja dubrovačku kuhinju na Adventu u Zagrebu, što znači da nude uglavnom riblja i mediteranska jela. Mi smo se odlučili na fritule od ribe koje nas nisu razočarale. Ako ste fan svega morskog, ovo će vam sigurno dobro doći tijekom šetnje hladnim zagrebačkim adventskim ulicama.

Tu su i suhe smokve te naribana korica naranče za potpun dojam. Lagan i jednostavan snack za ljubitelje ribe koji ipak uspijeva imati i malo te "egzotike" koja ponekad ponestaje određenim adventskim lokacijama u Zagrebu. 

Ocjena:

Mr Bun's House

Laugen buncek, 8.90 eura

Mr Bun's House je vjerojatno najbolja i najkvalitetnija kućica izvan Fuliranja i Fooling Arounda. To se pokazalo i prošle, ali i ove godine. Odlična ponuda slanog i slatkog, vrhunsko kuhano (plešivičko) vino i vrhunska usluga. Ako ne volite šušur Esplanade i Strossmayerovog trga, prošetajte do Europskog trga, odnosno do Mr Bun's Housea i imat ćete jednak gastro doživljaj u nešto mirnijem okruženju.

Tu smo probali buncek u laugen bunu (bavarskom tipu peciva, inače jedinom takve vrste koji smo vidjeli ove godine na Adventu). Meso je bilo fantastično, pecivo još bolje, a od dodataka je tu još kiselo zelje koje ne prevladava okusom, već savršeno nadopunjuje meso. Sve preporuke.

Ocjena:

Trdelnik pistaccio-malina, 7.90 eura

Na Adventu u Zagrebu sad možete pronaći i trdelnik - i to kakav! Na ovoj kućici prodaju četiri vrste trdelnika (snickers, bueno, oreo i pistaccio-malina). Mi smo odabrali pistaccio i ostali oduševljeni. Trdelnik koji može stati uz bok onim mađarskima. Jedna od najboljih slastica na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu!

Ocjena:

Eat Me

Italian pesto panini, 12 eura

U ovoj smo fazi već lagano očekivali da sve privedemo kraju jer nam je hrane bilo preko glave, ALI ovo nas je oduševilo. Pesto panini je pun pogodak u svakom smislu riječi. Fina hrskava ciabatta, ricotta, domaći Pesto Genovese, buffalo mozzarella, datterini rajčice, stopostotna junetina i rukola. Ništa što bi vas samo po sebi bacilo u nesvijest, ali radilo se o savršenoj kombinaciji i odličnim sastojcima koji se međusobno nadopunjuju tako da niti jedan sastojak ne preuzima glavnu riječ. 

Miris paninija osjetili smo i prije nego što je došao za naš stol, ali fenomenalno je to da okus pesta nije dominantan, već samo daje "ono nešto" što ga izdvaja od mnogo toga što smo isprobali na ovogodišnjem Adventu. Izuzetno sočan, pun sastojaka i okusa, a u isto vrijeme nije "nespretan za korištenje" pa se nećete još satima čistiti od njega. Fenomenalno.

Ocjena:

*Bonus dio za ljubitelje azijske kuhinje

Fooling Around

Bogdan & Palfi

Beef Tartar, 14.80 eura

Beef tartar u bao bunu na papiru djeluje kao fenomenalna stvar. I to je donekle i u praksi. Međutim postoji jedan problem koji je pokvario cjelokupnu sliku, a to je nedovoljno mekano pecivo. I premda donekle možemo razumjeti da to sprječava pecivo da se nespretno raspadne, ovdje ne bi bilo tih problema jer nije da je toliko prepun sadržaja da ga je nemoguće obuzdati mekšim pecivom.

Ipak, unatoč manjkavom pecivu, radi se o solidnom zalogajčiću koji je upotpunjen prilogom, fino prženim, ukusnim i prilično masnim čipsom (iz pačje masti). Kompletan obrok, ali budući da su cijenu zapaprili čak i za pojmove skupog Adventa (15 eura), sitničarit ćemo oko svakog detalja i ovo pecivo mora biti bolje.  

Ocjena:

Vid Nikolić

Shumai, 9 eura

Dim sum punjen svinjetinom i kozicama. Jedan od onih savršenih laganih zalogaja za ljubitelje nečega što nisu kobasice ili burgeri. Istina, nećete se najesti niti je namjera da se zasitite od jedne porcije, ali kao dio neke veće adventske priče, ovo je prva liga.

Kompaktne, ukusne, prepune zanimljivih detalja i sastojaka koji svaki zalogaj tjera da nastavite. I vjerujte, nemoguće je stati samo na jednom. Cjenovno, naravno, govorimo o još jednoj klasičnoj adventskoj "sve od 8 do 10 eura" priči, ali ovo je ipak odmak od klasike i svakako nećete požaliti ako ste se odlučili za nešto malo egzotičnije.

Ocjena:

Milk Ice Cream & Obanyaki, 5 eura

Obanyaki je klasična japanska street food slastica koja bi bila njihova verzija vafla i moramo priznati da se ne sjećamo je li prijašnjih godina ikada bila u adventskoj ponudi. U svakom slučaju, drago nam je da ove godine jest iako, realno, radi se o vaflu koji malo drukčije izgleda. I s punjenjem od ananasa. Ipak, to su te nijanse koje u konačnici čine razliku.

Što se ove slastice tiče, radi se o solidnom dodatku ponudi, ali ne očekujte čuda. Ovo je vafl u sladoledu koji je pristupačan cijenom, a i bez ikakve sumnje će zadovoljiti vašu potrebu za nečim slatkim. Punjeni vafl savršeno je hrskav i odličan u kombinaciji s običnim mliječnim sladoledom koji je idealna kontra kombinaciji okusa vafla. 

Ocjena:

Pročitajte više