Jesi li "drugotna", "neposlušna" ili "štraca"? Poznate Hrvatice jesu

Foto: Facebook

KAO odgovor na tekst objavljen u Glasu koncila o "drugotnim" i "neposlušnim" ženama te izjavu kardinala Puljića o "štracama, Zaklada za ljudska prava i solidarnost pokrenula je kampanju pod nazivom "Drugotna na sav glas", kojoj je cilj prikupiti sredstva za ženske inicijative u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, za afirmaciju rodne ravnopravnosti i prava na različitost. 

10. prosinca, na Dan ljudskih prava bit će raspisan i službeni natječaj, a sredstva će se sakupljati donacijama za bedževe i majice s prigodnim natpisima.

U akciju su se već sada uključile i brojne poznate dame iz hrvatskog javnog života, redom Ivanka Mazurkijević, Daniela Trbović, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović-Darvaš, Lukrecija Tudor i Ksenija Marinković, koje su i osobno rekle što misle o ovakvim "drugotnim" i "neposlušnim" ženama, odnosno "štracama".

"Neposlušna u slušanju zabrana unutar mojih sloboda koja ne diraju vaše slobode osjećam se poput ptice što izdaleka naslućuje kavez. Davno pospremljen, a sad ga vade neke čudne tete i stričeki... planiraju, meni 'štraci svraki' oduzeti letački prostor. E, kljun je moj jak! Pa da vidimo!", objasnila je svoju odluku Ivanka Mazurkijević.

"Ovim natječajem SOLIDARNA želi podržati sve one koje se u svojim sredinama zalažu za pravo na život bez nasilja, za ravnopravnost, za pravo na vlastite identitete, za pravo na obrazovanje bez predrasuda, za pravednu podjelu kućanskih obaveza, za političko, ekonomsku i društvenu ravnopravnost i javno izražavanje svih osoba u njihovim seksualnim i rodnim različitostima", pojasnili su iz Solidarne.

"Podržat ćemo direktne akcije, prosvjede, umjetničke, obrazovne, medijske i kulturne inicijative i akcije solidarnosti – u onom opsegu u kojem nam prikupljena sredstva dopuštaju, no sa srcem i odlučnošću da sva stečena prava koja su feministkinje diljem svijeta kroz protekla stoljeća izborile kruhom i ružama, ali i svojim životima, ovdje i sada u Hrvatskoj, sve i svi mi trebamo braniti, promicati i živjeti. Posebno ćemo obratiti pažnju na ženske akcije solidarnosti iz onih sredina gdje društvena podrška borbi za ženska ljudska prava izostaje te na nove inicijative koje se upravo osnažuju za izlazak u javnost", zaključuju iz Zaklade.

Bedževi i majice mogu se naći na Facebook i web stranici Solidarne.

Pročitajte više