Jezive ispovijesti Hrvatica: "Silovao me na svom krevetu, ispred svog rođaka"

Foto: Instagram

U SAMO tri dana u inbox na Instagramu zagrebačke PR-ice Nane Nadarević stiglo je više od 600 poruka, većinom osobnih ispovijesti o pretrpljenom spolnom uznemiravanju, ali i težim oblicima zlostavljanja žena iz cijele regije. Veliku većinu njih je Nana objavila u Instagram Storiesima, no poruke s novim ispovijestima ne prestaju pristizati. Najgore je što nisu u pitanju nikakva razmažena cendranja, već grozomorne priče, među kojima i brojna silovanja i to najbližih. Odvratni komentari i postupci liječnika, šefova, uslužnih djelatnika, učitelja, profesora, ravnatelja dio su ove online zbirke horor priča koje tek ovako okupljene na jednom javnom mjestu, koje uopće nije predviđeno za takvo što, čine da vam se krv ledi u žilama te da nikada više ne napustite sigurnost vlastite sobe.

 "U subotu sam u gledala film Bombshell u kojem stariji muškarac seksualno uznemiruje mlađe zaposlenice. Željela sam progovoriti o toj sivoj zoni koju mnogi ne smatraju seksualnim zlostavljanje. To krene još u školi kad dva dečka drže curu, a drugi 'šlata' po stražnjici i grudima i to se kao smatra normalnim, a na nešto suptilnije načine se nastavlja na fakultetu pa onda i na poslu. To je ona situacija u kojoj šef ili kolega komentiraju kolegici grudi, koja se zbog toga osjeća nelagodno, no nije sigurna treba li reagirati i ako treba kako. Mnoge žene nisu ni svjesne da takvo ponašanje muškaraca nije u redu. Zapravo čim se ti pitaš je li to u redu, sigurno nije. Mislim da živimo u zemlji gdje smo donekle senzibilizirani na klasično seksualno zlostavljanje, no često ne prepoznajemo spolno uznemiravanje", kaže kći glumca Mustafe Nadarevića te napominje da joj se također javilo dosta djevojaka koje zapravo žive u konstantnom strahu kojeg nisu ni svjesne te se zbog njega sputavaju na različite načine.

Na primjer, paze da se ne odijevaju previše izazovno ili da muškarcima ne daju signale koje bi mogli pogrešno shvatiti.

"Važno je osvijestiti da to nije normalno. Živjeti u strahu zbog kojeg ograničavaš svoju slobodu da se izražavaš na bilo koji način, pa čak i odjećom ne može biti normalno", kaže Nadarević koja već dva dana doslovno živi na Instagramu jer poruke podrške i različita svjedočanstva ne prestaju joj puniti inbox.

Iako je ova priča krenula s pričom o spolnom uznemiravanju, na vidjelo je iznjedrila širok dijapazon zlostavljanja žena u cijeloj regiji. Najgore je što su mnoge žene upravo zahvaljujući ovoj spontanoj akciji na Instagramu osvijestile da nisu krive za ono što im je učinjeno te su tek čitajući tuđa iskustva stekle dovoljno hrabrosti da prvi put progovore o vlastitim traumama.

"Javljaju se žene raznih profila, od onih koje žive u manjim sredinama, do zaposlenica odvjetničkih ureda u velikim gradovima. Poruke šalju sa svojih profila, ne skrivajući vlastiti identitet i s dozvolom da ih se dalje objavi. Ovo sve što mi stiže je vrlo tužno, no daje nadu jer vidim da žene koje mi se javljaju to ne pišu samo meni, već žele da to objavim i da budu potpora drugim ženama. Ja samo klikam i objavljujem, niti ne komentiram, ne želim ništa tome oduzimati niti dodavati jer ovo što se dogodilo je impresivno samo po sebi", zaključuje.

Za one koji smatraju da je spolno uznemiravanje samo pretjerivanje feministkinja treba napomenuti da je ono definirano i zakonom kao kazneno djelo protiv spolne slobode. Članak 156 Kaznenog zakona spolno uznemiravanje definira kao svako verbalno, neverbalno ili fizičko neželjeno ponašanje spolne naravi koje ima za cilj ili stvarno predstavlja povredu dostojanstva osobi, koje uzrokuje strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Spolno uznemiravanje je kazneno djelo za koje se može dobiti i do godine dana zatvora. Naravno, zakon je jedno, a sudska praksa drugo.

Najbolji primjer kako situacija izgleda na terenu je slučaj mlade policajke čijeg šefa sud nije proglasio krivim zbog spolnog uznemiravanja, s objašnjenjem da se uznemiravanje dogodilo samo jednom. Osim što počinitelj nije optužen, policajka je dužna platiti još i sudske troškove, što je ujedno i jasna poruka svim ženama da i ne pokušavaju prijavljivati počinitelje jer će samo sebi napraviti još i financijsku štetu.

"Ove silne poruke koje već dva dana objavljujem na svom Instagramu su postale svojevrsna grupna terapija. Javlja mi se i dosta žena koje je upravo ovo što su pročitale na mom profilu osvijestilo. Ima dosta djevojaka kojima šefovi šalju poklone, nudi večere i slično. Premda ih nikad nisu fizički doticali, njima je nelagodno doći na posao i malo se boje kako bi se to moglo dalje razvijati jer ipak je on na poziciji moći i ako želi može im zagorčati život na razne načine", kaže Nadarević kojoj su se također javile i brojne majke koje se, zgrožene onim što su pročitale, pitaju kako odgajati vlastitu djecu da bi prekinule ovaj zatvoreni krug spolnog zlostavljanja

"Muškarci stoljećima zloupotrebljavaju svoju snagu i često nesvjesno vrše opresiju nad ženama. Velik broj njih nije imao gdje naučiti na drugačiji način iskazivati svoju pažnju prema ženama pa smatraju da je pipkanje i komentiranje nečijih grudi normalan ulet, pa čak i kompliment. No činjenica je da se većina žena zbog toga i to s razlogom osjeća nelagodno. Moja želja je bila doprinijeti tome da žene, baš kao i muškarci, osvijeste da takva i mnoga druga slična ponašanja nisu u redu, nisam ni sanjala da bi se mogla dogoditi ovakva reakcija", kaže Nadarević.

Pročitajte više