Johnny Štulić već godinama ratuje s Croatia Recordsom, od njih traži 25 milijuna eura

Screenshot: Youtube

NEKADAŠNJI frontmen Azre Branimir Johnny Štulić godinama je ratovao s Croatia Recordsom, bivšim Jugotonom, te je u svojim rijetkim javnim istupima tvrdio da ga je Croatia Records oštetio. Njegove se tužbe protiv Croatia Recordsa uglavnom odnose na njegova autorska prava. 

Sve je počelo 1981. kad je Štulić izašao iz SOKOJ-a (Savez kompozitora Jugoslavije) jer više nije htio preko tog udruženja štititi svoja autorska prava. Štulić tvrdi da ta udruga (danas Organizacija muzičkih autora Srbije) desetljećima zarađuje na njegovoj glazbi, a da on od toga nema ništa. Prozvao je i hrvatski ZAMP, a samo od Croatia Recordsa traži 25 milijuna eura. 

"Ja nisam od SOKOJ-a primio ni dinara u cjelokupnom životu. Za drugu polovinu 1980. ste ubrali barem 50.000 tadašnjih maraka samo od Jugotona na ime mojih autorskih honorara koje nikada nisam vidio, a sljedeće '81. kudikamo više, da ne spominjem radio-difuzna izvođenja kako u zemlji tako i inozemstvu (koja su daleko platežnija)", pisao je nedavno

Također je poručio da ga je Jugoton opljačkao, objavivši poduži odgovor Siniši Škarici na tvrdnje da su Štuliću isplaćivani honorari. 

"Ne želim umrijeti u bijedi"

Prije nekoliko godina je zbog kršenja autorskih prava pokrenuo sudski postupak zbog izdavačkih kuća Plato, Komuna i Hi-fi te Croatia Recordsa, a u to vrijeme je govorio da to radi jer ne želi umrijeti u bijedi

"Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih odvjetnika, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni započeti postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerojatno u svijetu, da mi se za sve moje glazbene i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Nitko mi ne može uzeti dušu. Blues pjevačica Billie Holiday je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Billie, već skladatelj i pisac Johnny, ne želim tako skončati", rekao je u intervjuu iz 2015. te dodao da trideset godina netko drugi puno zarađuje na njegovim djelima. 

>>Branimir Štulić: Uzeli su mi kuću, a sad mi velikodušno nude špajzu!

>>Branimir Štulić za Index: Bio sam najjeftiniji izvođač u povijesti Jugotona

Tvrdio je da Jugoton krije autorske ugovore

Tvrdio je također da Jugoton krije autorske ugovore, jer bi oni pokazali da je potpisao samo pravo na korištenje na šest mjeseci te da nije prodao vlasnička prava.

"U papirima, koje sam ja potpisivao na šest mjeseci, nigdje nema da su masteri Jugotonovo vlasništvo, niti je Jugoton ikad išta kupio od mene, oni su plaćali sami sebi da bi imali pravo eksploatacije na šest mjeseci (u to su vrijeme oni bili društveno vlasništvo – dakako, prethodno nacionalizirano, znači drugome oteto, stoga za drukčije poslovanje i ne znaju – dok su zakoni, sukladno, nagonili na zajedništvo), a pravo na iskorištavanje nije vlasničko pravo (koje je moje, jer im i potpisujem tipske papire na šest mjeseci, zato ne pokazuju, to jest kriju autorske ugovore iz kojih je to razvidno i koji su ustav i srž ovog slučaja)", isticao je Štulić. 

"Od početka je to bila pljačka"

Nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske ustvrdio da Croatia Records nije pravilno privatizirao nekadašnji Jugoton, otuđivši iznimno vrijednu diskografsku imovinu, takozvane fonograme, originalne prve snimke izvođača kao što su  Azra, Bijelo dugme ili Novi fosili, na kojima je Croatia Records desetljećima zarađivao milijune kuna, Štulić je za Index rekao da nije upućen u postupak, no kratko se osvrnuo na stanje u glazbenoj industriji

"Jugoton je nacionalizirana firma, on je već sam po sebi nelegalna firma. Sve je nelegalno. Ja mislim da je najbolje vratiti svakom svoje. Cijela ta industrija, kako oni to zovu, muzička industrija, to je sve bazirano na izvlačenju kapitala, to je reket, oni su oslobođeni bilo kakvih nameta, mogu raditi što hoće, zaštićeni su kao bijeli medvjedi, kao, naprimjer, ZAMP. Ako ubiješ čovjeka, imaš prava, ali ovo ako ne platiš, gotov si odmah. To je sve prijeki sud. To nema veze s razumom, ali ima kad se radi o izvlačenju kapitala. Šibicarenje, samo umotano u celofan", rekao nam je Štulić.

"To se ne može razmrsiti nikako jer od početka je bila pljačka. Nekad davno su se sporili što je revolucija, a što kontrarevolucija. I onda, poslije užarenih rasprava, došli su do zaključka da je to samo pitanje nadnevka. Sve je to isto, samo pitanje nadnevka. Stalno se ponavlja, kao lišće, svake godine padne, dođe i padne. Princip je isti", zaključuje Štulić.

Pročitajte više