Josipović o sudjelovanju na ovogodišnjem Splitskom festivalu: Sigurno ne bih pjevao

KAD JE direktor Splitskog festivala Neno Ninčević objavio svoj ambiciozan plan da na ovogodišnje izdanje festivala dovede niz poznatih Hrvata iz redova politike, sporta i dramske umjetnosti, mnogi su se samo nasmijali i odmahnuli rukom. No, treba priznati, neke od zvijezda s popisa zaista bi bilo dobro vidjeti na pozornici festivala, u potpuno drugačijoj ulozi od one koju ta osoba u javnosti obnaša.

"Apsolutno sam uvjeren da će predsjednik Ivo Josipović biti jedan od izvođača na 50. festivalu"

Na samom vrhu popisa Ninčevićevih želja nalazi se ime predsjednika Ive Josipovića. "Apsolutno sam uvjeren da će predsjednik Ivo Josipović biti jedan od izvođača na 50. festivalu. Bio je na festivalu i prošle godine i odgledao sve tri večeri. Ovih dana uputit ćemo mu dopis i zamoliti ga i za visoko pokroviteljstvo", rekao je tada Ninčević čvrsto uvjeren da će humanitarni karakter festivala privući predsjednika. Naime, Ninčević bi organizirao natjecateljsku večer pod nazivom "Poznati pjevaju", a večer bi bila posvećena borbi protiv nasilja u obitelji i školama. Na sudjelovanje bi bili pozvani, uz samog predsjednika, i gradonačelnik Željko Kerum, zatim Zlatko Sudac, Slaven Bilić, Rade Šerbedžija, Ivica Kostelić, Arijana Čulina, Katja Kušec, Mirko Fodor, Ivica Mornar, Dino Rađa, Mila Elegović, Vanessa Radman i mnogi drugi.

"Pjevao ne bih sigurno, a za nešto drugo zaista ne znam"

S druge strane, novi čelnik države nije bio upoznat s ambicioznim planom gospodina Ninčevića. Kad smo ga upitali hoće li sudjelovati na nadolazećem Splitskom festivalu, predsjednik Josipović nam je pristojno objasnio da ne zna ništa o projektu. "Gospodin Ninčević me još nije kontaktirao. Ne znam ništa o tome osim onoga što sam vidio u novinama", rekao nam je predsjednik. Na pitanje hoće li se ipak odazvati ukoliko ga direktor festivala kontaktira, rekao je da ne zna. "Ne mogu sad ništa reći, ne znam. Pjevao ne bih sigurno, a za nešto drugo zaista ne znam", rekao je Ivo Josipović.

"Nije me još zvao, ali ako je u humanitarne svrhe, definitivno bih nastupio"

Mirko Fodor također priznaje da nije upoznat s planovima za ovogodišnji Splitski festival iako je "dobar s Nenom". "Nije me još zvao, ali ako je u humanitarne svrhe, definitivno bih nastupio. Dapače, bilo bi mi drago, Neno i ja smo prijatelji, ali nastupio bih bez obzira na to", rekao je poznati voditelj, ali kad smo ga pitali bi li mogao zapjevati, malo se pokolebao. "Uh, to baš ne znam. Nisam siguran da bih se odvažio na to", rekao nam je Fodor.

Katja Kušec će zapjevati ako bude pozvana

Bivša natjecateljica showa "Zvijezde pjevaju" Katja Kušec bila je, kao i svi ostali, prilično zbunjena kad je čula da bi mogla postati zvijezda večeri na Splitskom festivalu. "Moram priznati da na tu temu nisam ništa razgovarala s njima, ali ako je nešto tako humanitarno i ozbiljno, vjerujem da će me nazvati, da ćemo sjesti i porazgovarati. Ako je vrijedno angažmana, ja ću razmisliti i odlučiti", rekla nam je HRT-ova voditeljica i, za razliku od ostalih ispitanika, potvrdila nam da bi bila spremna ponovno zapjevati pred publikom. "Apsolutno bih, ukoliko dobijem poziv, onda sigurno bih, ali još me nije kontaktirao", rekla nam je Katja Kušec.

"Danas je širok dijapazon poznatih osoba, to može biti Simona, Jaran ili profesor Radman"

Društvena kroničarka Arijana Čulina trebala je, kaže, prošle godine voditi Splitski festival, ali se to na kraju nije dogodilo, no nitko ju nije kontaktirao u vezi s nastupom na ovogodišnjem izdanju. "Ove me godine nije nitko kontaktirao, ali ako je svrha pomoći nekome, onda bih radila bilo što, pjevala, vodila glumila, nema veze", rekla nam je Arijana. "Danas je širok dijapazon poznatih osoba, to može biti Simona, Jaran ili profesor Radman. Postalo je karakteristično to izjednačavanje, tako da biti netko poznat više uopće nije mjerilo kvalitete nečijeg rada. U te 'poznate' svašta ulazi", rekla nam je Čulina komentirajući Ninčevićevu ideju da jednu večer festivala posveti samo 'poznatima' u koje, po njegovu mišljenju, očito spadaju svi koji su se barem na pet minuta našli u medijima. "Mislim da bi to moglo biti jako zabavno", zaključila je Arijana Čulina.

Pročitajte više