Kad se saznalo da je zaražen HIV-om, legendi ex yu rocka svi su okrenuli leđa

Screenshot: Youtube

LEGENDE o kultnoj rock grupi EKV, njihovoj glazbi i tragičnim smrtima žive i danas. Prvi kojeg je stiglo prokletstvo bio je jedan od osnivača grupe Ivica Vdović Vd, koji je ostao zapamćen kao jedan od najboljih bubnjara bivše Jugoslavije. Preminuo je kad mu je bila samo 31 godina.

Vd je bio prva registrirana osoba u bivšoj državi kojoj je dijagnosticiran AIDS. Nije skrivao svoju dijagnozu, a činjenica da je o tome otvoreno pričao, otkrila je njegova bliska prijateljica, glumica Sonja Savić, uništila mu je život. 

"Godine 1985. Ivica se otišao testirati na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i cijelom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i pol dana svirao bubnjeve", ispričala je ona u filmu o EKV-u. 

Sonja je tvrdila da je Vdović bio najvažnija osoba EKV-a i čovjek koji je stvorio Milana Mladenovića. Vd je stvorio i Margitu Stefanović jer ju je on doveo u bend dok mu je bila djevojka.

Ivica je rođen 23. veljače 1961. u Zagrebu, a glazbenu karijeru započeo je već u ranoj mladosti kad je postao član benda Limunovo drvo. Ubrzo je s kolegama iz benda Milanom Mladenovićem i Dušanom Kojićem Kojom osnovao bend Šarlo Akrobata. Godinu i pol kasnije taj se bend raspao, a Vdović i Mladenović osnivaju bend Katarina II, koji će s vremenom postati legendarna Ekatarina Velika. 

Sa samo 24 godine saznao je da je zaražen HIV-om, a nastavio je svirati sve dok zbog bolesti nije postao preslab. Preminuo je 25. rujna 1991. godine, a Sonja Savić je u istom filmu otkrila jedan tužan detalj s njegova pogreba. 

"Nisam znala kad je bila sahrana, ali čula sam da se prevrnuo i nitko nije htio prići da ga podigne", ispričala je ona. 

Koliko su Ivicu cijenili njegovi kolege, svjedoči i izjava posljednjeg bubnjara EKV-a Marka Milivojevića: "On je bio više od same svirke. On je bio muzika. Njega smo pratili."

Pročitajte više