Kako je Hrvatska od zabiti postala raj za svjetske glazbene zvijezde?

NITKO zapravo ne zna kako je Hrvatska izašla iz mrtvog kuta velikih glazbenih zvijezda, ali očito je kako je došlo do promjene - još do prije nekoliko godina zvijezde su nas, što se koncerata tiče, zaobilazile u širokom luku, uz pokoje gostovanje Rolling Stonesa da podigne bijedni prosjek, a danas su stvari drugačije. Osoba koja je u 2008. godini revno posjećivala koncerte inozemnih glazbenih zvijezda može, primjerice, s punim pravom reći kako je vidjela dosta toga, ali ono najbolje tek dolazi - Alicia Keys i Snoop Dogg spremaju glazbene poslastice kojima će Zagrepčane uvesti u vruću glazbenu jesen.

"Hoće li i Snoop Dogg reći da je Hrvatska sranje?", pitanje je kojim se ovih dana bave neki forumaši i blogeri, prisjećajući se 50 Centa i njegove nezaboravne epizode s navodnim šmrkanjem kokaina koje je gledateljima otkrio HTV-ov novinar Ante Batinović. Unatoč sjajnoj atmosferi, slavnom 50 Centu zbog prozivanja za bijelo Hrvatska nije ostala u dobrom sjećanju, pa je izjavio kako se na naše prostore više neće vraćati. Snoop Dogg u Zagreb također dolazi u organizaciji Marka Lasića Nereda, i to na krilima brojnih uspjeha koje u SAD-u postiže i 16 godina nakon stupanja na scenu. Prema novim informacijama, ulaznice za koncert koji će se održati 9. rujna prodaju se punom parom, baš kao i one za koncert R'n'B dive čiji je dolazak u Hrvatsku nakon objave informacije bio pravo iznenađenje.

Alicia Keys osvojila je jedanaest nagrada Grammy, 17 nagrada Billboard i oko 30 drugih nagrada, i to u samo šest godina koliko boravi na svjetskoj glazbenoj sceni. Kritičari koji su je vidjeli uživo na pozornici kažu da pršti nevjerojatnom energijom, a pjesme uživo izvodi još bolje nego u studiju. "Svakom nastupu pristupam na drugačiji način. Volim osjetiti publiku koja se razlikuje od grada do grada i kojoj treba pristupati drugačije", kaže mlada glazbenica kojoj su specijalnost, prema vlastitom priznanju, intimne svirke, ali si nakon tri albuma i pregršt hitova može priuštiti i prave koncertne spektakle.

Još da je pravi prostor...

Unatoč odličnom odazivu svjetskih zvijezda, glavna boljka Hrvatske je, barem kad su u pitanju apetiti današnjih pop ikona, prostor, odnosno, nedostatak istog. Zbog neprimjerenih uvjeta Pink je u zagrebačkom KC-u Dražen Petrović, primjerice, odustala od dobrog dijela scenskih rekvizita, a priča se i kako je Christina Aguilera otkazala dolazak u sklopu turneje "Back to Basics" jer joj oprema nije mogla proći niti kroz jedan od tri prostora koja su konkurirala za taj scenski spektakl. Iako se godinama izdašno najavljuje, po tom se pitanju ne radi ništa, pa su sportski centri i pokoji stadion i dalje jedina mjesta na kojima Hrvati mogu pratiti kremu glazbene scene.

Kako godine prolaze, sve je više pravih zvijezda koje se, osim na šetkanje po Hvaru i Dubrovniku, odlučuju i na koncerte. Open air festivali brinu se za zvučna imena rock scene, a drugi entuzijasti marljivo rade na tome da Hrvatska postane neizbježna destinacija na velikim turnejama i pop spektaklima. Još samo da dobijemo dvoranu s dovoljno velikim vratima i prava smo meka za velike glazbene face!

M.A.

Pročitajte više