Kako je koncert za Palestinu 1982. izveo 30 tisuća mladih Jugoslavena na ulice

Screenshot: YouTube

SUKOBI u Izraelu iznenadili su svijet, a oko 1300 ljudi ubijeno je u Izraelu i Gazi nakon masovnog koordiniranog napada militanata Hamasa koji je započeo u subotu rano ujutro. U suradnji s Yugopapirom donosimo novinske tekstove iz 1982., kada je u bivšoj Jugoslaviji bio organiziran rock koncert za Palestinu.

Srpanj 1982: U petak, 9. srpnja, u Beogradu je održan veliki skup solidarnosti s borbom palestinskog naroda. Na Trgu Marxa i Engelsa okupilo se preko 30 tisuća mladih, odajući priznanje i podršku Palestincima protiv izraelskog agresora.

Zauzimanjem većeg dijela neovisnog Libanona i okupacijom glavnog grada Beiruta izraelska vojska je stavila pred svršen čin narod Palestine, koji se već dugi niz godina bori za ostvarivanje svojih legitimnih prava.

Provodeći brutalnu agresiju, Izraelci se koriste fašističkim metodama, u povijesti dobro poznatim. Kao da su zaboravili sve strahote Drugog svjetskog rata, u kojem je židovski narod pretrpio ogromne žrtve.

Mladi Beograda su u punoj mjeri iskazali svoju solidarnost. U organizaciji Saveza socijalističke omladine priređen je skup pod nazivom Smrt fašizmu - sloboda narodu. Sve prisutne je pozdravio narodni heroj, general-pukovnik Dušan Korać, koji je govorio o borbi palestinskog naroda i podršci koju naša zemlja toj borbi pruža.

Za vrijeme koncerta pročitan telegram vođe palestinskog naroda

Predstavnik PLO-a u Beogradu Mohamed Naphan zahvalio je narodima i narodnostima Jugoslavije na pomoći i solidarnosti. Za vrijeme koncerta pročitan je telegram vođe palestinskog naroda Yassera Arafata, upućen ovom skupu, Savezu boraca i omladini Jugoslavije.

Tijekom glazbenog dijela pojavili su se R. M. Točak s pratećom grupom, Električni orgazam, Aki Rahimovski i Riblja čorba. Uglavnom su to bili kratki nastupi, no vrlo efektni.

Riblja čorba je izvela nekoliko svojih poznatih numera, kao i nekoliko novih, za koje je Bora rekao da će se naći na sljedećem albumu, čiji se izlazak očekuje tijekom jeseni. Treba napomenuti da je ovaj koncert za naše domaće iskustvo imao dosta kvalitetan zvuk, što je svakako napredak za buduće pothvate.

(Džuboks, 1982.)

Efikasnijom organizacijom poruka skupa je mogla biti još jače istaknuta

Izvještaj RTV revije: U petak, 9. srpnja, u Beogradu, na Trgu Marxa i Engelsa, održan je veliki skup podrške borbi palestinskog naroda protiv izraelskih agresora. Prvo je govorio narodni heroj, general-pukovnik Dušan Korać u ime Kongresa Saveza boraca narodnoosloboditeljskog rata, a zatim Mohamed Naphan, predstavnik Palestinskog osloboditeljskog pokreta.

"Kongres smatra da se agresija može uspoređivati po svireposti obračuna s civilnim stanovništvom, naročito s palestinskim izbjeglicama, samo s nacističkim zločinima koje su Hitlerove horde vršile po zemljama Europe za vrijeme Drugog svjetskog rata, one horde koje su u plinskim komorama poubijale i istrijebile milijune Židova, pored desetaka milijuna sinova i kćeri europskih naroda, žrtava njemačkih i drugih fašista", pisalo je na letku koji je dijeljen.

Kako jedna nepravda brzo rađa drugu, moglo se vidjeti kada se među mnogim transparentima na arapskom jeziku pojavio i jedan od rijetkih na srpskohrvatskom na kojem je pisalo: "Judini sinovi - osvetit ćemo Beirut."

Istovremeno je kružio i letak s izvodom iz pisma Benjamina Gohe, profesora Sveučilišta u Tel Avivu, objavljenog u Mondu 19. lipnja 1982., u kojem se ističe kako svi Izraelci ne podržavaju politiku vlade koja diktira rat i ubijanje.

Potresna svjedočanstva

"Mi ovdje, poput Palestinaca tamo, potpuno smo usamljeni, napušteni čak i od naših najbližih i pobijeđeni. Učinite, ja vas molim, dragi prijatelji, sve što je u vašoj moći da Begini i Sharoni ne postignu svoj dvostruki cilj: konačnu likvidaciju (upotrebljavam izraz koji je ovih dana ovdje u modi) Palestinaca kao naroda i Izraelaca kao ljudskih bića."

Poslije govora službenika uspostavljena je direktna veza s dopisnikom Tanjuga iz Nikozije čija su potresna svjedočanstva izazvala buru prosvjeda među okupljenima na trgu. Jedinu negativnu reakciju publike je izazvao voditelj skupa koji je, uspostavljajući vezu, rekao da na trgu u tom trenutku ima oko sto tisuća ljudi, dok ih je ustvari bilo najviše šest do sedam tisuća.

Nastavak skupa je bio zamišljen kao rock koncert, ali je u dijelu u kojem je nastupila grupa iz Beograda Električni orgazam potpuno zakazao jer publika nije pokazala ni najmanje razumijevanja za lošu punk muziku.

Broj prisutnih je narastao na tridesetak tisuća kada je na scenu stigla popularna Riblja čorba. Bez obzira na otkaze pozvanih, organizatori nemaju opravdanje za mnoge propuste. Efikasnijom organizacijom poruka mitinga je mogla biti još jače istaknuta.

(Z. P./RTV revija, 1982.)

Pročitajte više