Kako postići hygge trend? Otkrivaju ove knjige

Prije nekoliko godina postojao je dosta popularan trend - hygge. Stigao nam je iz Danske kao kulturni proizvod uz dodatak danskog odgoja djece. Mnogi su kupovali knjige koje im pokazuju kako si stvoriti ugođaj topline, prisnosti i sigurnosti, posebice dok je vani hladno i negostoljubivo. No hygge nije samo trend, nego je doista vještina koja nas dovodi do generalno boljeg života.

Obraćanje pozornosti na male stvari poput mirisa i atmosfere u domu čini čuda. Nećemo sada dublje ulaziti u to, ali svakako smatramo da je okružiti se knjigama čije nam korice već samim pogledom na njih stvaraju zadovoljstvo doprinosi hygge svjetonazoru. Evo i našeg doprinosa: u nastavku teksta pronaći ćete nekoliko novijih naslova koji će osjećaj hladne zime vani pretvoriti u toplinu iznutra.

Frankie – Jochen Gutsch i Maxim Leo

Richard Gold izgubio je smisao života i stoga odlučio - danas je dan kada će si oduzeti život. Pripremio je uže, već mu je oko vrata, kadli se na prozoru pojavi mršavi mačak i znatiželjno se zagleda u njega - što Golda posve omete u naumu.

Kada se mačak "nenametljivo" useli kod Golda jer, naposljetku, tu je veliki televizor, udoban krevet i hrana koja se poslužuje na vrijeme, začne se neobično prijateljstvo između dvaju autsajdera, od kojih barem jedan čvrsto vjeruje u sretan završetak života.

Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar – Matthew Perry

Matthew Perry u ovoj je knjizi ogolio dušu i premda je pisana točno onako kako bismo od Chandlera i očekivali - duhovito, iskreno i pretjerano samokritično - ona je ujedno i intimno svjedočanstvo o borbi za preživljavanje koju je neprežaljeni glumac vodio gotovo tijekom cijelog života.

Perry živo dočarava svoje teško djetinjstvo, želju za slavom, prazninu koje se nikad nije riješio, živote svojih glumačkih kolega te cjeloživotnu borbu s demonima ovisnosti i sve ono što ju je pokretalo iako je naizgled imao sve.

Božićna priča – Charles Dickens

Prvi put objavljena 1843., Božićna priča Charlesa Dickensa odmah je postala jedna od najomiljenijih pripovijesti na engleskom jeziku uopće, pa i dio božićne tradicije, poput božikovine, imele ili vijenaca. Iz godine u godinu oduševljava nove generacije čitatelja i nastavlja širiti ideje milosrđa i dobre volje.

Maštovita je to pripovijest o jezivim susretima Ebenezera Scroogea s duhovima Božića. Dok putuje s njima kroz prošle, sadašnji i buduće Božiće, Ebenezer će se preobraziti iz oholog, jogunastog i bezobzirnog škrca u velikodušno, toplo i brižno ljudsko biće.

U tvojim cipelama – Jojo Moyes 

Upoznajte Sam. Ona nema mnogo, no zahvalna je za ono što ima: posao za koji se grčevito drži i obitelj koja u svemu ovisi o njoj. Svjesna je da je samo jedan loš dan dijeli od toga da sve to izgubi - i samo se nada da taj dan nije danas… Upoznajte Nishu.

Ima sve o čemu je ikad sanjala, i više od toga: iznimno bogata muža, život na visokoj nozi i glamurozna putovanja - i upravo je izbačena iz tog života jer njezin je muž pokrenuo brakorazvodni postupak. Sam i Nisha teško da bi se ikad susrele. No nakon zbrke s torbama u teretani, njihovi se životi isprepletu - baš kad im sve nekako klizi iz ruku.

Sretno mjesto – Emily Henry

Iz pera neokrunjene kraljice romantičnih komedija dolazi priča za sve one koji ne mogu dočekati iduće ljeto. Harriet i Wyn bili su savršen par otkako su se upoznali na koledžu, no tome je došao nenadan kraj. Prekinuli su prije pet mjeseci, ali još nisu obavijestili svoje najbolje prijatelje. Nije stoga ni čudno da su se našli u zajedničkoj sobi u ljetnikovcu u Maineu koja je njihovoj grupi prijatelja posljednjeg desetljeća služila kao idealno utočište tijekom praznika.

Ali, ove je godine sve drugačije. Ove godine Harriet i Wyn očajnički se trude ne priznati sebi koliko žele ono drugo. Kako ne mogu podnijeti slomiti srce svojim prijateljima, odlučuju nastaviti s predstavom i glumiti kako su još uvijek zajedno.

Pročitajte više