Kako se odlučuje o dobitnicima Oscara?

Foto: EPA

Svi znaju koliko je prestižno za glumca ili redatelja osvojiti Oscara, a čak i dobiti nominaciju za nagradu velika je čast. Ali tko odlučuje tko su pobjednici? Kad glumac dođe na pozornicu suznih očiju i pun zahvalnosti, jedna od onih kojima uvijek zahvaljuju je Akademija. Ali tko ili što je Akademija? Tko su oni koji odlučuju o sudbini onih koji se nadaju prestižnoj filmskoj nagradi?

Tko glasa za Oscara?

Akademija filmske umjetnosti i znanosti ima više od 10.000 članova, podijeljenih u 17 ogranaka. Svi članovi akademije moraju biti uključeni u filmsku industriju na neki način, ali članstvo nije ograničeno na kreativce, te postoje i ogranci za rukovoditelje i stručnjake za marketing i odnose s javnošću.

Dok o nominacijama uglavnom odlučuju članovi relevantnog ogranka (na primjer, redatelji predlažu redatelje), svi članovi s pravom glasa mogu nominirati filmove za najbolji film. Nakon što se odluči o kandidatima, svi članovi s pravom glasa imaju pravo glasati u bilo kojoj kategoriji.

Posljednjih je godina Akademija poduzela korake kako bi diverzificirala svoje članstvo, osobito nakon što je dobila kritike zbog niza nominiranih bijelaca za glumu. Jednom godišnje Akademija dodaje nove članove, a glasovanje se održava nekoliko dana prije ceremonije

Kako se glasa?

Iako konačni rezultati ponekad mogu biti kontroverzni, nema rizika od nesuglasica među glasačima jer se glasovanje se u potpunosti odvija online. Tablica za većinu kategorija je jednostavna - pobjeđuje onaj kandidat koji dobije najviše glasova.

Najbolji film, s druge strane, koristi glasovanje prema izboru (poznato i kao preferencijalno glasovanje). Glasači poredaju nominirane po želji; ako jedan film dobije više od 50% glasova za prvo mjesto u prvom krugu, to je pobjednik.

Ali ako niti jedan film ne dostigne taj prag, onda se eliminira onaj s najmanje glasova za prvo mjesto, a glasačima koji su taj film rangirali na prvo mjesto gledati će se njihov drugi izbor. I tako sve dok neki film ne osvoji većinu. Premda zvuči komplicirano, zagovornici glasovanja prema rangiranom izboru tvrde da je ono reprezentativnije, posebno pri velikom broju kandidata.

Tko zna pobjednike prije objave?

Prema web stranici Akademije, samo dva partnera PricewaterhouseCoopersa znaju rezultate unaprijed. PwC je računovodstvena tvrtka koja slaže podatke glasove. Svaki je partner stacioniran u krilima Dolby Theatrea tijekom ceremonije s punim paketom pobjedničkih omotnica i oni su zaduženi da predaju zatvorenu omotnicu onima koji proglašavaju pobjednika.

Pročitajte više