Kalasha-zaboravljeno pleme u pakistanskim planinama

SKRIVENI iza visokih planina, na području koje je vrijeme zaboravilo, žive posljednji pripadnici plemena za koje se vjeruje da su potomci drevne vojske Aleksandra Velikog.

Pripadnici plemena Kalasha, njih ukupno 3.500, posljednji su stanovnici Kafiristana, zemlje koja se nekad protezala od istoka Afganistana sve do sjevernog dijela današnjeg Pakistana.

U 19. stoljeću Kafiristan se smatralo tajanstvenim i dalekim područjem. Rudyard Kipling u te je krajeve smjestio svoju priču "Čovjek koji je htio postati kralj" po kojoj je 1975. John Huston snimio film s Michaelom Cainom i Seanom Conneryjem u glavnim ulogama.

Danas je područje na kojem žive pripadnici plemena Kalasha svedeno na samo tri doline - Birir, Bumburet i Rumbur - skrivene planinama.

Za posjetitelje je to pravi raj u kojem teku tirkizne rijeke, a zelene doline okružene su snijegom prekrivenim planinskim vrhuncima.

No, mir i ljepota skrivaju sve veće probleme plemena koje nastoji preživjeti. Pripadnici plemena Kalasha nisu muslimani a žive u islamskoj državi. Ime nekadašnje države Kalasha, Kafiristan, doslovno je značilo "zemlja nevjernika" i pleme je u prošlosti bilo metom teških progona od strane muslimanske većine.

U ne tako davnoj prošlosti, njihov je život tekao nesmetano, u skladu s tradicionalnim agrarnim društvo koje se temelji na drevnim principima kolektivnog života u kojemu doslovno nema potrebe za novcem.

To se počelo mijenjati sedamdesetih godina 20. stoljeća kada su izrađene nove ceste koje su olakšale pristup skrivenim dolinama. Tim su cestama u doline dolazili stranci ali i pripadnici plemena lakše su putovali do tržnica na kojima su prodavali svoje proizvode poput kukuruza, pšenice, oraha, marelica i duda.

Međutim zbog bolje komunikacija pleme je postalo metom muslimanskih ekstremista, kao i kršćanskih misionara, koji su željeli promijeniti njihova tradicionalna vjerovanja.

Budući da nisu muslimani, pripadnici Kalasha suočavaju se s diskriminacijom kada se žele zaposliti, tako da sve veći broj mladih prelazi na islam. Kada to učine, više se ne smatraju pripadnicima plemena.

Iako se suočavaju s brojnim problemima, pripadnici Kalasha vjeruju da će opstati i u novim uvjetima.

Pročitajte više