Kamo za produljeni vikend: 140 km od Zagreba nalazi se jedan od najljepših gradova Europe

Foto: 123RF/Index

PRED nama je produljeni vikend koji će mnogi iskoristiti za putovanje. Većina onih koji si mogu priuštiti slobodne dane odjurit će na more, no postoje i oni koji žele istražiti nešto novo.

Iako Hrvatima nije top destinacija, glavni grad Slovenije strancima je godinama vrlo privlačan pa ćete ako guglate Ljubljanu naletjeti na naslove poput "najšarmantniji grad Europe", "najljepši grad Europe" ili čak "najljepši grad svijeta".

Ljubljana je usto jedan od najzelenijih gradova Europe, a sa svojim starim gradom, rijekom Ljubljanicom i golemom pješačkom zonom, pravi je mamac za turiste pa se pripremite na gužvu. Proglašena je europskom zelenom prijestolnicom 2016. godine, a održivi način života jedno je od područja kojem je gradska vlast posvećena.

Dva dana su dovoljna za istraživanje Ljubljane, ali ako želite zaviriti u svaki kutak ili si uzeti vremena za uživanje u gradu u kojem inače ne živite, pronaći ćete zanimaciju za četiri dana.

Do Ljubljane možete stići vlakom, autobusom ili osobnim automobilom. Kad je riječ o smještaju, najpovoljnije varijante su privatni stanovi koje možete naći na stranici Airbnb, ili hosteli od kojih se jedan nalazi u bivšem zatvoru.

Ako u Ljubljanu stignete u petak, obvezno posjetite Odprtu Kuhnu, jednu od najvećih i najboljih street food priča u cijeloj Europi. Riječ je o projektu koji je započeo 2013. godine, a cilj mu je okupiti najbolje od slovenske ponude na jednom mjestu, Pogačarjevom trgu. U ovoj kuhinji na otvorenom, koja se otvara u 10 ujutro i zatvara u 21 sat, odnosno ljeti u 22 sata, sudjeluje više od 50 restorana, a hrana se priprema ispred gostiju.

Nakon što napunite želudac, možete prijeći preko Tromostovja, opaliti nekoliko selfieja i fotografija Prešernovog trga i Frančiškanske crkve, a potom predahnuti u jednom od kafića uz Ljubljanicu koji su usporedivi sa zagrebačkom špicom. 

Kako biste potrošili kalorije, uputite se prema srednjovjekovnom dvorcu pod imenom Ljubljanski grad, u kojem se nalazi Razgledni stolp, toranj s kojeg puca pogled na cijeli grad. U dvorcu se nalazi i muzej, a ulaz se plaća. One koji se ne mogu izlagati težim fizičkim aktivnostima upozoravamo da šetnja do dvorca zbog uspona nije laka, kao ni silazak, pa im preporučujemo kratku vožnju uspinjačom do grada.

Nit vodilja gradom je rijeka Ljubljanica oko koje se odvija život grada. S obzirom na to da je svako toliko presiječe neki most, možete stalno prelaziti s jedne na drugu obalu i istraživati. Zabavit će vas i izgled mostova, jedan je staklen, na drugom se nalaze ljubavni lokoti, na trećem golemi kipovi zmajeva....

Ako niste ljubitelj vožnje automobilima, s obzirom na to da grad nije prevelik, velik dio možete prevaliti pješice. Ravan teren, jasno iscrtane biciklističke staze i velika pješačka zona idealni su i za istraživanje grada biciklom. U gradu se nalaze 32 stanice na kojima možete pokupiti ili ostaviti bicikl, no prije toga morate se registrirati, što će vas koštati jedan euro. Bicikle možete unajmiti i u lokalnim trgovinama biciklima, no to će vas koštati oko 15 eura dnevno.

Još jedna lokacija koju ne smijete propustiti jest Nebotičnik, koji je Guardian prije nekoliko tjedana uvrstio na popis deset najboljih europskih barova koji se nalaze na vrhu zgrada. Nebotičnik je slovenska riječ za neboder, a 1933. kad je izgrađen bio je najviša zgrada u tadašnjoj Jugoslaviji.

Nebotičnik

Danas njegova visina od 13 katova i nije nešto impresivna, no zato je impresivan pogled koji puca na sve četiri strane svijeta s terase bara koji se nalazi na vrhu zgrade, ali i restorana kat ispod. Do bara ćete stići liftom namijenjenim samo turistima, no svakako bacite pogled i na spiralne stepenice na koje pristup, nažalost, imaju samo stanari.

Pogled s Nebotičnika

Ljubljana je puna parkova, a najveći od njih je Tivoli u kojem se nalazi i sportska zona. Najljepši dio Tivolija onaj je uz jezerce, gdje možete predahnuti na klupicama, izvući sendvič i uživati u zenu koji će prekinuti samo kvakanje patkica.

Mlade iz cijelog svijeta privlači Metelkova, autonomni kulturni centar smješten u nekoliko bivših vojnih baraka u kojima su danas dvorane, kafići i veliko dvorište u kojem se održavaju koncerti i druženja. 

Ako ste više tip za šoping, na sjeveroistoku grada nalazi se golemi trgovački centar u kojem ćete bez problema ubiti nekoliko sati.

Pročitajte više