Karijera versus strast: Velika dilema milenijalaca i generacije Z

U doba kada je LinkedIn novi Facebook, a svaki drugi Instagram story nosi motivacijski citat Stevea Jobsa, mladi se sve više nalaze na raskrižju između karijere i strasti. Je li bolje slijediti sigurnu, ali možda dosadnu karijeru ili rizikovati sve za strast koja vas budi u tri ujutro? Ovo nije samo epizoda 'Prijatelja' gdje Ross bira između paleontologije i umjetnosti; ovo je stvarnost koja muči gotovo svakog mladog čovjeka danas.

 

Sigurnost posla ili sloboda strasti?

 

S jedne strane, imamo generaciju roditelja, učitelja i savjetnika koji savjetuju "sigurnu stvar". Inženjerstvo, pravo, medicina - tradicionalni putevi koji vode do stabilnog prihoda, mirovine i možda čak kuće s bijelom ogradom. S druge strane, imamo društvene mreže, TED govore i inspirativne priče o ljudima koji su ostavili sve iza sebe da bi postali putopisci, pokrenuli startup ili otvorili vegan restoran.

 

Mladi i motivacija: Istraživanje pokazuje...

 

Istraživanja pokazuju da milenijalci i pripadnici generacije Z cijene smisao i svrhu više nego prethodne generacije. Mnogi bi radije izabrali posao koji voli manje plaćen, ali ispunjava, nego dobro plaćeni posao koji osjećaju kao teret. No, s obzirom na ekonomske izazove - od studenata dugova do visokih troškova života - mnogi mladi ljudi osjećaju da nemaju luksuz biranja strasti prije sigurnosti.

 

Strast ili hobi? Kako pronaći ravnotežu

 

Neki savjetnici karijera sugeriraju kompromis - slijedite karijeru koja vam pruža stabilnost, ali ujedno dopušta vremena i resursa za vašu strast. Drugi preporučuju "strastni projekt" pristup, gdje vaša glavna karijera financira vašu strast dok se ona ne može sama održavati. No, je li ovaj balans uvijek moguć?

 

Generacijski jaz u razumijevanju

 

Dok se generacije sukobljavaju u razumijevanju, mladi se bore s pritiskom s obje strane. S jedne strane, postoji želja za ispunjenjem i autentičnošću u onome što rade. S druge strane, postoji stvarnost računa, stanarina i ekonomske sigurnosti. Kako mladi mogu zadovoljiti svoje unutarnje ja dok još uvijek plaćaju račune?

 

Individualni izbor i širok spektar mogućnosti

 

Na kraju, izbor između karijere i strasti možda nije binaran. Svijet se mijenja, a s njim i definicije uspjeha, sreće i ispunjenja. Možda je pravi odgovor na ovu dilemu shvatiti da se karijera i strast ne moraju međusobno isključivati, već se mogu preplitati na jedinstvene i inovativne načine.

 

Dok mladi danas teže pronaći svoj put, možda je najvažnija lekcija koju mogu naučiti ta da su promjene neizbježne. Možda ćete započeti karijeru misleći da je to vaša strast, samo da biste kasnije shvatili da vaša prava strast leži negdje drugdje. I to je u redu. Karijera versus strast nije krajnja bitka, već kontinuirani dijalog sa samim sobom. I zapamtite, u svijetu gdje možete biti bilo što, biti svoj možda je najhrabriji izbor koji možete napraviti.

 

Pročitajte više