Kina zabranila film nacionalnog heroja Jackieja Chana

UNATOČ tome što glumac Jackie Chan u rodnoj zemlji uživa veliki ugled, tamošnje su vlasti zabranile prikazivanje njegovog novog kino hita "Gas do daske 3" u kojem glumi s Chrisom Tuckerom. Jedna "sporna" scena bila je dovoljna za zabranu emitiranja diljem države, unatoč činjenici da su prva dva nastavka akcijske komedije u Kini bili iznimno gledani.

Treći nastavak uspješnog filmskog serijala "Gas do daske" sadrži scenu u kojoj jedna obitelj, upletena u organizirani kriminal, posjećuje Pariz, a poveznica sa članovima bande Triad razljutila je kineske vlasti. Distribucija filma odmah je prekinuta, pa se "Gas do daske 3" neće emitirati u Kini, unatoč činjenici da Jackie Chan u svojoj rodnoj zemlji ima status nacionalnog heroja. Ipak, Xiao Ping iz Grupacije za uvoz i izvoz filmova tvrdi kako sporna scena nije razlog cenzuri: "Film je stopiran iz reklamnih razloga. Svejedno mislimo da u Kini ne bi postigao zapaženi uspjeh". Ping to tvrdi unatoč jasnim pokazateljima koji ga pobijaju - prva dva nastavka u Kini su zabilježila veliki odjek.

Kina godišnje dopušta distribuciju tek dvadesetak stranih filmova, pri čemu se vodi računa o najmanjim detaljima koji bi eventualno mogli rezultirati trajnom zabranom. Veliki redatelji nerijetko posežu za manjim intervencijama kako bi vlasti odobrile distribuciju - novi nastavak "Pirata s Kariba" ponešto je, naime, izmijenjen kako bi ga i kineska publika imala priliku pogledati.

D.K.

Pročitajte više