Kip Staljina, Roosevelta i Churchilla uskoro u Moskvi

KIP TROJICE sudionika Konferencije na Jalti, Staljina, Roosevelta i Churchilla, uskoro će biti podignut u Moskvi prigodom proslave 60. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, izjavio je u srijedu član Vijeća federacije (gornji dom parlamenta).

"Podignut ćemo kip sudionika konferencije na Jalti, šefova triju velikih sila", u zapadnom dijelu Moskve, kazao je Oleg Tolkačev, potpredsjednik gospodarskog povjerenstva pri Vijeću federacije, također senator u Moskvi, na radiju Eko iz Moskve.

Konferencija na Jalti, na kojoj su se od 4. do 11. veljače 1945., kad se više nije sumnjalo u njemački poraz, sastali Churchill, Roosevelt i Staljin, omogućila je SSSR-u i zapadnim saveznicima da "podijele svijet" kad završi Drugi svjetski rat.

Kip koji predstavlja sovjetskog diktatora Josifa Staljina s američkim predsjednikom Theodoreom Rooseveltom i britanskim premijerom Winstonom Churchillom "mogao bi biti dovršen za 60. obljetnicu pobjede", dodao je ruski dužnosnik.

Moskva će 9. svibnja biti domaćin svečanosti obilježavanja te obljetnice, sa šezdesetak šefova država koje je pozvao predsjednik Vladimir Putin.

"Važno je da to ne bude kip u čast tiranije, nego šefova triju velikih sila koje su pobijedile nacizam", dodao je Tolkačev.

Spomenik bi trebao biti podignut nedaleko muzeja "Velikog patriotskog rata", što je sovjetsko ime za Drugi svjetski rat.

Pročitajte više