Kipovi likova iz Breaking Bada razbjesnili republikance: Veličamo proizvođače metha

Foto: Profimedia

ODLUKA da se u Albuquerque Convention Centru u Novom Meksiku podignu dvije statue likova iz Breaking Bada, Waltera Whitea i Jessea Pinkmana, izazvala je uznemirenost među nekim republikancima u toj saveznoj državi. 

Kipovi su otkriveni 30. srpnja na ceremoniji kojoj su prisustvovali Bryan Cranston, Aaron Paul, kreator Breaking Bada Vince Gilligan i gradonačelnik Albuquerquea Tim Keller. Gilligan je na otkrivanju kipova rekao da odavanje počasti "dvama izmišljenim, zloglasnim dilerima metamfetamina" neće slaviti svi u Novom Meksiku.

"Ozbiljno govoreći, nema sumnje da će neki ljudi reći: 'Vau, baš ono što je potrebno gradu.' I to shvaćam. Vidim dva najbolja glumca koje je Amerika ikada stvorila. Vidim ih, u karakteru, kao dvije tragične figure veće od života, kao priče upozorenja", rekao je Gilligan.

Ispostavilo se da je Gilligan bio u pravu. Konzervativni radijski voditelj iz Albuquerquea Eddy Aragon i republikanski državni predstavnik Rod Montoya dvije su javne osobe koje osuđuju kipove teške 250 kilograma.

"Drago mi je da je New Mexico dobio posao, ali stvarno? Idemo putem doslovnog veličanja proizvođača metha?" rekao je Montoya nedavno za Fox News.

"To nije vrsta priznanja koju želimo za grad Albuquerque ili za našu državu", rekao je Aragon, napominjući da bi "ono što ste vidjeli u Breaking Badu trebao biti dokumentarac".

"Mislim da je to stvarnost u Novom Meksiku. Pokušavamo reći da je izmišljeno, ali to je stvarnost… Šalili smo se da bi Breaking Bad trebao biti na PBS-u. To je, nažalost, realnost", dodao je. 

Gradonačelnik smatra da su kipovi prikladni

Aragon je optužio državu zbog postavljanja kipova junacima hvaljene serije nakon što je odlučila srušiti kip španjolskog konkvistadora Juana de Oñatea, koji je bio prvi španjolski guverner Novog Meksika.

"Sada imamo potpuno nove kipove. Sada stavljamo izmišljene likove. Imamo Jessea Pinkmana i, naravno, Heisenberga, a sada smo podigli kipove i naš progresivni gradonačelnik iz grada Albuquerquea stao je iza njih. Mi ih financiramo, tako da je u redu riješiti se stvarnih povijesnih osoba, a sada je nekako još bolje imati izmišljene osobe koje se bave dilanjem droge", rekao je Aragon.

Gradonačelnik Albuquerquea Tim Keller rekao je da je prikladno podići kipove Breaking Badu s obzirom na pozitivan ekonomski učinak koji je serija imala na grad tijekom godina. "Iako su priče možda izmišljene, poslovi su stvarni svaki dan. Grad je također lik… Vidimo se na toliko mnogo načina, dobrih i loših", kazao je gradonačelnik.

Pročitajte više