Konačno bolja vremena za hrvatski film

Među deset najgledanijih filmova u hrvatskim kino dvoranama po prvi put otkako je samostalne Hrvatske našla su se dva domaća filma - Hribarov "Što je muškarac bez brkova" te Ištvančićev "Duh u močvari". Podatak je ovo koji je oduševio ne samo kinematografe, već i domaće redatelje, jer vraća nadu u donedavno zaista potonuli i obezvrijeđeni hrvatski film.

"Što je muškarac bez brkova" zauzeo je nevjerojatno drugo mjesto na listi najgledanijih u 2006. godini, te bilježi čak 152.379 gledatelja. Prošle ga je godine pretekao samo "Borat" s nešto više od 175 tisuća gledatelja. Hribarov kino hit pretekao je blockbustere kao što su "Da Vincijev kod" i "Pirate s Kariba", koji su prošle godine bili najgledaniji film u cijelom svijetu. Dječji film "Duh u močvari" redatelja Branka Ištvančića, unatoč lošim kritikama, zauzeo je deseto mjesto na ljestvici najgledanijih s 55.630 gledatelja.

Odlične rezultate bilježi i film "Karaula" Rajka Grlića, nastao u koprodukciji nekoliko zemalja, ali najčešće nazivan hrvatskim, jer su redatelj, glavni glumac i veći dio ekipe iz naše zemlje. Osim toga, videoteke bilježe izniman interes za filmove "100 minuta Slave" i "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", domaće uratke koji su u kinima bili 2005. godine.

Hrvatska kina bilježe općenit rast broja gledatelja, pa se došlo do zaključka da su, nakon dugo vremena, posjeti kinima opet u modi. Odličan prijem hrvatskih filmova najbolje govori o rastu kvalitete istih, kao i sve manjem odmaku prema domaćim filmovima koje se donedavno uvriježeno karakteriziralo kao uratke manje vrijednosti.

D. K.

Pročitajte više