Zašto se Bosna i Hercegovina već godinama ne natječe na Eurosongu?

Foto: Profimedia

HRVATSKA bi na Eurosongu, ako se pitaju kladionice, mogla napraviti povijesni uspjeh i pobijediti na natjecanju. Slovenija i Srbija također imaju svoje predstavnike te su te tri zemlje jedine iz bivše Jugoslavije koje idu na natjecanje.

Crna Gora i Makedonija su odustale od Eurosonga, a Bosna i Hercegovina na Eurosong ne može ni da hoće. Naime, tamošnji javni servis dužan je EBU-u te su pod sankcijama. "BHRT je trenutno pod sankcijama trećeg stupnja s EBU-om - što znači da više nemaju pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama EBU-a'', potvrđeno je ranije za Bljesak.info iz Komunikacijskog tima EBU-a.

Iznos duga iz EBU-a nisu željeli otkriti, ali je s BHRT-a ranije potvrđeno kako je riječ o iznosu od oko 6 milijuna švicarskih franaka. ''Ne želimo otkrivati iznos duga, ali on je rezultat članstva BHRT-a u EBU-u u cjelini, a ne samo njihovog sudjelovanja na Eurosongu'', dodali su iz EBU-a.

BiH je posljednji put imala svoje predstavnike 2016. godine. Tada su je predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom Ljubav. Najveći uspjeh na Eurosongu doživjeli su 2006., kada ih je predstavljao Hari Mata Hari s pjesmom Lejla, kada su završili na trećem mjestu.

Pročitajte više