Konstrakta, Kosheen, Sevdaliza… Evo tko još nastupa u gradu s dva dočeka Nove godine

Foto: Novi Sad EPK

BLIŽI nam se kraj godine, a s njime i neizbježno pitanje: kamo za Novu? Tražite li nešto drukčije ove godine, imamo prijedlog dočeka u gradu u koji ćete se htjeti vraćati svake godine, a udaljen je tek četiri sata vožnje od Zagreba.

Jedinstvene multimedijske izložbe za nezaboravan kraj godine

Ovogodišnji nositelj titule Europske prijestolnice kulture, Novi Sad, grad je koji se tradicionalno veže uz bogatstvo kulture pa nosi i nadimak "srpska Atena". Tijekom cijele godine održan je niz kulturnih događaja: od koncerata i izložbi do filmskih festivala, radionica i sajmova. Kao velika završnica projekta Europska prijestolnica kulture organiziran je "Doček dve nove godine" koji se odvija u dva dana, na dva pisma i slavi dvije umjetnosti kojima je Novi Sad prožet. 

"Doček dve nove godine" nominiran je i za najbolji europski festival 2022. zbog svoje jedinstvenosti u Europi, ali i bogatog programa koji svake godine nudi posjetiteljima. Ove godine je Doček posvećen velikanima srpske i svjetske znanosti koji tematiziraju novomedijske izložbe, dosad neviđene na ovim prostorima. Jedna od njih je interaktivna multimedijalna izložba "Mileva: Mi smo stena" u Muzeju grada Novog Sada. Predstavlja život i značaj Mileve Marić Einstein (njem. jedna stijena), a inspirirana je Milevinim životom koji je često bio zapostavljan budući da je bila udana za jednog od najpoznatijih fizičara u povijesti, Alberta Einsteina. 

Foto: Novi Sad EPK

Izložba se u najvećem dijelu temelji na pismima Mileve i njezina supruga, a sastoji se od snažnog vizualnog narativa koji počiva na umjetničkim instalacijama unutar novog prostora muzeja. Posjetitelji se kroz izložbu kreću vođeni scenografijom koja, između ostalog, dijeli prostor na svijetli i tamni i simbolizira dva dijela koji čine cjelinu i ne mogu postojati samostalno. 

U Studiju M možete pogledati i multimedijalnu izložbu "Milutin: Vreme i Vaseljena". Inspirirana je životom i radom Milutina Milankovića, srpskog geofizičara, klimatologa i astronoma kojeg je NASA uvrstila među 15 velikana svjetske znanosti. Smatran je i ocem moderne klimatologije, a po njemu su nazvani krateri na Mjesecu i Marsu te jedan asteroid.

Izložba predstavlja putovanje od tame do svjetlosti, tj. od kaosa do svemira, a postavljena je kao spoj digitalnog i analognog umjetničkog izraza. Ideja Dočeka obuhvaćena je upravo ovom izložbom jer je filozofija ovog audiovizualnog događaja jedinstvo u različitosti, (su)život u dualnosti - između dva kalendara, svjetla i tame, zvuka i slike, prošlosti i budućnosti, tradicije i suvremenih tehnologija, koje sve povezuje jedinstvena energija. 

Foto: Novi Sad EPK

Glazbeni program pun domaćih i stranih zvijezda

Doček 2023. godine bit će u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, arhitektonskom baroknom dragulju Novog Sada, oko kojeg je cijeli grad i izgrađen. Na Glavnu scenu (kod Beogradske kapije) će se tako popeti popularni britanski trio Kosheen, koji će rasplesati publiku svojim zanimljivim elektroničkim ritmovima, miljenik berlinskih klubova DJ Biesmans te Perpetuum Jazzile, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svijetu.

Na Velikoj sceni (Trg Prote Mihaldžića) nastupit će višestruki dobitnici BRIT nagrade, Stereo MC’s, hip-hop/elektronička dance skupina iz Engleske, zatim poznato ime novosadske rap scene, Rođeni, te Mimi Mercedez, koja predstavlja jake snage ženskog rapa.

Na Maloj sceni (Štrosmajerova ulica) moći ćete poslušati koncerte Repetitora koji već godinama šire svoju publiku na području cijele regije, zatim Monohroma, domaćeg rock benda te Obojeni program, pionire srpske alternativne rock scene, koje je volio i legendarni John Peel, koji je javnosti "otkrio" i Ramonese, Sex Pistolse i slične velikane svjetske rock scene.

Foto: Novi Sad EPK

Dok plešete i slavite, ne zaboravite pogledati i prema nebu jer će ga obasjavati svjetlosni spektakl vizualnih umjetnika zaduženih za stvaranje novog iskustva uživanja u koncertima u sklopu programa "Teslina svetlosna galerija", a čitav novogodišnji program pogledajte ovdje.

Doček 7531. godine, 13. siječnja, održat će se na nekoliko lokacija, a obilježit će ga i jedan od najvećih jazz pijanista Tigran Hamasyan; nizozemska diva iranskog porijekla Sevdaliza, virtuozi klasične glazbe Ke Ma i Shihan Wang te afrička r’n’b zvijezda Nneka.

Za dozu domaće glazbe zaduženi su Konstrakta i Zemlja Gruva, koji su mnoge osvojili zanimljivim nastupom na prošlogodišnjem Eurosongu, zatim legendarna Yu grupa u unplugged izdanju, svjetski poznata sevdah fusion grupa Divanhana, zagrebačka elektronička grupa ABOP, ali i mnogi drugi pa cijeli program pogledajte ovdje.

"Grad je postao drugačiji, još više kozmopolitski, uzbudljiv i pun sadržaja"

Projekt Europska prijestolnica kulture - Novi Sad dobitnik je nagrade za Najbolji europski trend brend u području kulture za 2021., što je ujedno i prvi put da je tu nagradu odnio grad jugoistočne Europe. Brendovi kulture koji su utemeljeni prije nekoliko godina osnova su ove nagrade, a među njima su "Kaleidoskop kulture", "Kulturne stanice" te "Doček dve nove godine".

Programska direktorica, Sara Vuletić, izrazila je ponos na rezultate projekta: "Tijekom ove godine imali smo preko 1500 programa i ostvarili suradnju s velikim brojem institucija, nevladinih organizacija iz Novog Sada i šire, uključujući relevantne inozemne umjetnike i organizacije. Mi smo ovim projektom pomaknuli granice umjetnosti u zemlji i uveli jednu drugu dimenziju promatranja kreativnih industrija. Rezultati su impresivni. Pored programskih, prostornih i procesnih nasljeđa, uspjeli smo stvoriti i ostavštinu u smislu ljudi, što je možda i najbitnije."

Foto: Novi Sad EPK

Vuletić je istaknula i kako je zahvaljujući ovom projektu omogućeno da u Srbiji jedan grad napravi desetogodišnju strategiju kulturnog razvoja, a građani Novoga Sada vrlo su pozitivno reagirali na projekt. "Grad je postao drugačiji, još više kozmopolitski, uzbudljiv i pun sadržaja. Dobivam često pitanja nastavljamo li i sljedeće godine s programima jer su građani sad već navikli da svakog dana mogu uživati u nekom umjetničkom događaju.

Imala sam često priliku i biti svjedok pozitivnih dojmova o našem gradu od strane poznatih umjetnika, koji dolaze sa svih strana svijeta, a koji su a priori imali neku drugačiju sliku koja je rezultat burne prošlosti. Sveukupno gledano, projekt Novi Sad - Europska prijestolnica kulture izmijenio je kulturnu infrastrukturu grada", dodala je Sara Vuletić. 

Želite li ući u novu godinu u gradu punom sadržaja, zabave i dobre gastronomije, možda je vrijeme da posjetite Novi Sad i pogledate što sve nudi naše susjedstvo.

Sadržaj donose Index i Novi Sad - Evropska prestonica kulture u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više