Djevojka odrasla u SOS Dječjem selu Lekenik u finalu izbora za prestižnu nagradu

Foto: Facebook

KRISTINA IVANUŠ odrasla je u SOS Dječjem selu Lekenik, a sad se nalazi među 8 finalista za Herman Gmeiner Award koja se dodjeljuje uspješnoj djeci SOS Dječjeg sela na globalnoj razini.

"Onečišćenje mora veoma zabrinjava Kristinu. Kao natjecateljski ronilac i podvodni fotograf, Kristina u Hrvatskoj aktivno radi na podizanju svijesti o očuvanju raznolikosti i bogatstva naših mora. Ljubav prema ronjenju i drugim sportovima napravila je prekretnicu u njenom životu", stoji u opisu na službenoj stranici nagrade. 

Sa samo četiri godine Kristina je postala dijete SOS Dječjeg sela Lekenik. Onamo je došla sa svojom starijom sestrom. Živjele su u SOS obitelj s još četvero djece i SOS mamom. Iz tog razdoblja pamti lijepe, ali i teške trenutke.

"Imali smo jako dobre odnose međusobno, iako smo iz različitih obitelji živjeli u jednoj kući. Bilo je tu i malih svađa, a naša SOS mama nas je uvijek učila da se pomirimo i lijepo ponašamo jedni prema drugima. Dane sam provodila s prijateljicama doma, bavila se dramskom sekcijom, svirala violinu, vozila bicikl i role, penjala se po drveću. Ali u cijeloj priči bilo je ponekad i teških trenutaka", ispričala je ova inspirativna djevojka za vgdanas.hr.

Kad joj je bilo 15 godina, seli se u SOS zajednicu mladih u Veliku Goricu, gdje ostaje do svoje 18. godine, kad upisuje fakultet i odlazi u Zagreb. 

Kristini je ronjenje pomoglo i u borbi s neurološkom bolešću.

"Sa šest godina je krenula moja bolest perifernih živaca. Simptomi su bili da sam često padala, imala trnce u nogama, jako sam brzo gubila snagu u nogama", prisjetila se. Mnogo bavljenja sportom, kaže, doprinijelo je tome da je s 18 godina potpuno ozdravila.

"Ponosna sam na sebe što sam uspjela ući u uži izbor među osmero djece SOS Dječjeg sela iz cijelog svijeta. Za nagradu je bilo prijavljeno 200 mladih, što je stvarno puno. Ona se dodjeljuje jednom dječaku i jednoj djevojci, a trenutno smo u finalu nas četiri cure i četiri dečka", kaže.

Danas se bavi ronjenjem u ekološke svrhe te radi kao podvodni model.

"Ronjenjem sam se počela iznenadno baviti, nisam o tome razmišljala dok jednog dana nije u našu zajednicu mladih došao Damir Zurub, instruktor ronjenja iz Ronilačkog kluba Roniti se mora. Rekao je da će za 4 djevojke pružiti uslugu učenja ronjenja i tako sam se ja prijavila. Radim danas kao podvodni model, ali i u akcijama čišćenja podmorja. Nedavno smo očistili 5 tona smeća iz podmorja na Pelješcu kroz akciju Think green. Stvarno je to lijep osjećaj kad znate da možete pomoći prirodi", kaže ova studentica marketinga i komunikacija.

Studij plaća sama novcem koji zaradi te pomoću stipendije, a nagrada za koju je nominirana, kaže, uvelike bi joj pomogla.

"Ta nagrada bi mi uvelike olakšala moje studiranje jer cijeli taj svoj put plaćam sama, svojim radom i stipendijom", priznala je.

Za Kristinu možete glasati ovdje.

Pročitajte više