Kritičari ispljuvali "Batmana i Supermana", ali zarada bi mogla biti rekordna

Foto: Press

WARNER BROS. u posljednje vrijeme zaredao je nekoliko većih flopova poput "Pana" ili "Jupiter Ascending", a jedno od njihovih najvećih ovogodišnjih uzdanica svakako je "Batman v Superman: Dawn of Justice".

Dakako, radi se o odgovoru na Marvelove mega-spektakle poput "The Avengersa" u kojima popularni junaci ujedinjuju snage s jednim ciljem - pokoravanjem blagajni.

"Ovaj bolje da im je dobar jer radi se o rođenju novog DC univerzuma. To je uvod u filmove s junacima kao što su Wonder Woman i Justice League. Dakle, jako važan film", tvrdi analitičar Eric Handler, a neki predviđaju zaradu od 300 milijuna dolara u prvom vikendu prikazivanja (čim se film pojavi u SAD-u i Kini koje je drugo najveće tržište).

400 milijuna dolara teška "najava"

I premda je s komercijalne strane malo toga prepušteno slučaju (na budžet od 250 milijuna dolazi i 150 milijuna dolara za marketing), kritika je već počela lagano potkopavati film koji na Rottenu trenutno ima 39%, što je iznenađujuće loša ocjena za blockbustere ovog tipa koji u slučaju njihove konkurencije gotovo redovito izazivaju barem solidne reakcije kritičara.

Prethodnik iz 2013. "Man of Steel" također nije oduševio kritiku, ali na blagajnama je pokupio oko 700 milijuna dolara.

Stručnjaci već govore o zaradi na razini "Avengersa" što i nije neizvedivo ako u obzir uzmemo činjenicu da film ima i Batmana koji je s Nolanom na čelu zaradio dvije i pol milijarde dolara i oduševio kritičare i publiku.

Iako postoji nekoliko solidnih kritika novog filma Zacha Snydera, većina kritičara složila se da je film neuredan, nekoherentan i prilično nespektakularan za dugoočekivani sraz ovako popularnih super junaka.

Zamjeraju mu to što djeluje kao "razvučeni uvod u filmove koji tek dolaze", a dio kritičara osvrnuo se i na činjenicu da Superman nije glavni junak u vlastitom filmu te da je konstantno u Batmanovoj sjeni.

Loše kritike na stranu, gotovo svi su pohvalili vizualnu stranu naglasivši kako je film preporučljivo pogledati u IMAX-u jer radi se o "spektakularnom iskustvu", a hoće li to biti dovoljno da privuče mase, pokazat će vrijeme.

Dobar Batman, loš Lex Luthor

S druge strane, postoje i oni koji u svemu pokušavaju pronaći pozitivnu stranu pa tvrde da je ovo ipak daleko bolji film od prethodnog Supermana, ali u isto vrijeme i puno lošiji od bilo kojeg Nolanovog Batmana (posebno zbog prenatrpane druge polovice). Mnogi hvale i odličan soundtrack za koji su se pobrinuli Junkie XL i Hans Zimmer.

Unatoč ishitrenim kritikama fanova, Ben Affleck se pokazao kao prilično dobar izbor za ulogu Batmana iako su stavovi podijeljeni između onih koji jedva čekaju vidjeti ga u samostalnim filmovima i onih koji ne vole sadistički nastrojenog junaka kakvim ga je Snyder odlučio prikazati.

Isto se ne može reći i za Lexa Luthora u izvedbi Jesseja Eisenberga čiju izvedbu gotovo svi nazivaju pretjeranom i dodaju da djeluje kao da ne pripada ovom filmu.

Samo pare, kog' briga za kritičare

Sve u svemu, mnogo toga ukazuje na dobre financijske rezultate i loše reakcije iskrenih fanova poput Petera Scirette sa Slash Filma koji je čitateljima koji žele pogledati dobar film preporučio da odu pogledati "Zootopiju", "10 Cloverfield Lane" ili "Deadpool".

Doduše, ako na umu imamo podatak da filmovi Adama Sandlera i dalje rasturaju u kinima (i na Netflixu), više je nego očito da živimo u vremenima u kojima nikog nije briga za kritiku, ali pitanje je hoće li se i na koji način negativna usmena predaja odraziti na konačni rezultat.

Nama preostaje vidjeti kako će završiti utrka s "Avengersima". Naravno, govorimo o financijskoj utrci jer onu kod kritičara već su izgubili.

Pročitajte više