Kupio kutiju za 30 kuna, našao 100 godina stare negative i razvio ih u fotke

Foto: Scott Peck

KAD JE Greg Peck iz Essexa u Engleskoj kupio drvenu kutiju na sajmu, nije imao pojma što će unutra pronaći. U kovčegu je pronašao 18 staklenih ploča umrljanih tintom. Kutiju je platio 4 funte (oko 33 kune).

Prije nego su izašle iz mode u ranom 20. stoljeću, te staklene ploče bile su način na koji su fotografi radili negative. Kad je Greg podignuo ploče u zrak, odmah je vidio da je riječ o fotografijama i ljudima na njim, desetljećima nakon što su pozirali. 

"Shvatio sam da gledam fotografije koje nitko nije gledao vjerojatno više od 100 godina", rekao je 70 godišnjeg Greg za BBC News. Kao bivši štampar i netko tko voli popravljati antikne predmete, Greg je imao vještinu da iz staklenih ploča razvije fotografije.

Nakon što ih je pokušavao skenirati, naposljetku ih je fotografirao iPhoneom, a pomoću softvera za obradu fotografija, uspio je digitalno razviti fotografije.

Ono što su bile sablasne figure odjednom se pretvorilo u muškarce, žene i djecu koji su sretno pozirali, nesvjesni da će njihove fotografije biti otkrivene više od stoljeća nakon.

Nije poznato kad su nastale fotografije ni tko je na njima, no odjeća i dodaci vjerojatno datiraju iz ranog 20. stoljeća, dok su se staklene ploče još koristile u fotografiji.

"Postoji jako dobra šansa da će netko moći utvrditi njihov identitet", kaže Greg koji razmišlja o tome da ploče odnese u National Portrait Galeriju u London, gdje stručnjaci mogu pomoći s identifikacijom. 

Fotografije je na Twitteru objavio Gregov sin Scott, te su izazvale veliko zanimanje.

Pročitajte više