Kušanja, stručna predavanja i gostujući kuhari na programu drugog Dalmacija Wine Expoa



ORGANIZATORI Dalmacija Wine Expoa zaključili su program ovogodišnjeg festivala, koji se 29. i 30. travnja održava u Makarskoj. Dan uoči festivala, te dva dana njegova održavanja, popunjena su šest stručnih edukacija, osam predavanja i radionica na niz vinskih tema, gastro i zabavnim događanjima - poput Perfect Matcha i Zvijezda kuhinje - te posebnim kušanjem za sommeliere iz Velike Britanije, koji će ocijeniti dalmatinska vina.

Dan uoči festivala, ugledni međunarodni i domaći vinski konzultanti održat će šest stručnih edukacija namijenjenih sommelierima, vinarima, distributerima i uvoznicima vina. Oni će se u svom predavanju usmjeriti na uspješne slučajeve i vještine vezane uz prodaju i promociju vina na međunarodnom tržištu.

Prvog dana festivala organizirana su četiri stručnja predavanja. Predavači -  stručnjaci iz vinskog i svijeta marketinga - posjetiteljima će održati predavanja na teme: Plavac mali s najboljih položaja Dalmacije - kvaliteta i potencijal berbe 2008. i karakteristike sorte crljenak; Marketing i komunikacija s tržištem vina; Kujundžuša - druga strana Dalmacije te Hvar - otok vina.  Predavanja drugog dana orijentirana su na kušanja te na temu razvoja proizvodnje maslinovog ulja: Vođeno kušanje 15 najboljih vina Hrvatske u 2011. prema vodiču kroz vina Hrvatske; Prezentacija Hrvatskog sommelierskog kluba - tehnika, degustacije i opis vina; Vođeno kušanje tri najvažnije hrvatske bijele sorte - pošipa, malvazije i graševine te Anomalije u manipulaciji uljem i plodom masline.

Događanje Perfect Match, prvog dana festivala, ponudit će nov i inovativan način ocjenjivanja vina. Ocjenjivanje je organizirano na način da 40 ugostitelja iz vodećih dalmatinskih restorana i 20 predstavnika medija ocjenjuju vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom. 
      
Istog dana, događanje Zvijezde kuhinje će u makaranskim restoranima okupiti ponajbolje hrvatske kuhare i predstaviti njihove autorske jelovnike. Posjetitelji će po prihvatljivim cijenama imati priliku kušati jela gostujućih kuhara. Tomislav Špiček iz istoimenog restorana u Zaprešiću kraj Zagreba gostovat će u restoranu Grma; Deniz Zembo iz Le Mandraća kuhat će u Ježu; Raul Lajtman iz zagrebačkog Apetita City u Poratu; Tomislav Veseljak iz također zagrebačkog Panina u Parangalu, hotel Osejava; dok će Zdravka Tomšića iz Drage di Lovrana ugostiti restoran Ivo. Andrej Barbieri iz opatijske Bevande gostovat će u Peškeri.

Drugi dan festivala rezerviran je i za posebno kušanje dalmatinskih vina koje će biti organizirano za neke od vodećih sommeliera Velike Britanije. U vrijeme intenziviranih aktivnosti promocije hrvatskih vina na međunarodnoj sceni, organizatori vjeruju kako je riječ o kušanju koje će dodatno profilirati domaće proizvođače. Za sommeliere će prije i nakon festivala biti organiziran i posjet individualnim dalmatinskim vinarijama.

Temeljem prošlogodišnjeg interesa, organizatori predviđaju da će festival okupiti više od stotinu izlagača - proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja - kao i predstavnike vrhunskih restorana i hotela, hrvatske top kuhare, uglednike poslovne, političke i kulturne scene te, općenito, ljubitelje gastronomije. Misija organizatora sajma - tima mladih, obrazovanih i stručnih ljudi - oblikovati je vinsku scenu, dok im je vizija postati nezaobilaznim mjestom istinskih ljubitelja vina i hrane.

Više o Dalmacija Wine Expou pročitajte na www.dalmacijawineexpo.com.

Pročitajte više