Kusturica nakon oduzimanja nagrade tvrdi da nije šef kazališta ruske vojske

Foto: EPA

NAKON što mu je oduzeta nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji, Emir Kusturica sad demantira da je prihvatio ponudu ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Središnjeg akademskog kazališta ruske vojske. 

Sad tvrdi je da je on s Rusima samo pregovarao o tome da "postave tri kazališne verzije njegovih filmova". "Dakle, ja nisam šef Kazališta ruske vojske, bivšeg kazališta Sovjetske armije, koje ima vrlo zanimljiv i ogroman prostor, gdje sam zadnja tri mjeseca pregovarao da postavim tri kazališne verzije svojih filmova", tvrdi Kusturica u razgovoru koji prenosi Sputnjik, inače medij optužen za širenje ruske propagande. 

"Prvi bi bio film Kuća za vješanje koji sam već režirao u Bastille, Život je čudo i treći eventualno ruski film. Dakle, razgovarali smo o mogućem angažmanu, a ja nisam upravitelj tog kazališta, niti odustajem od mogućnosti postavljanja predstava u budućnosti o čemu sam razgovarao s tamošnjim nadležnima", naglašava.

"Nije to direktor, nego redatelj"

"Dakle, sličnost riječi director, što na engleskom obično znači redatelj, i direktor, što u drugom smislu znači menadžer, šef. Lako je provjeriti da nisam tamo menadžer, ali sam pregovarao o mogućim kazališnim postavama, odnosno o spektaklima koje ću postaviti, što je neobično jer bih film pretvorio u operu", tvrdi Kusturica.

Tvrdi da se ni ne sjeća da je ikad dobio tu nagradu koju su mu sad oduzeli, a dotaknuo se i Fera Feniča, jednog od osnivača Febiofesta, na čiju su inicijativu Kusturici oduzeli nagradu.

"Taj Fero Fenič koji je oduzeo tu nagradu koje se ne sjećam, on kao i svi koji su krenuli u lov na vještice, svoju ideju i duboko ideološko oranje, odnosno ideološku pripadnost ili spolnu ili bilo koju... To nadjača onu ljudsku pripadnost. Dakle, sve se bazira na lažima i pogrešnim informacijama", zaključio je.

"Zapravo, pravovjerni i krivovjerni neće biti dijeljeni religijski nego ideološki. Ja se nagrade jedva i sjećam, ali to mene ne uzbuđuje, neka oni tu nagradu uzmu, ako ima što da se uzme", dodao je još.

Pročitajte više